Mario Nenadić za N1: Ako se ovako nastavi – gubimo kontrolu

Vijesti 24. jul 202016:08 > 17:16
N1

Mjere za suzbijanje pandemije korona virusa na poštuju svi, podaci o broju zaraženih u Kantonu Sarajevo su alarmantni, odgovornost građana mora biti veća, a disciplina se vratiti na onu od prije dva mjeseca - samo su neke od poruka Marija Nenadića, premijera Kantona Sarajevo koje je rekao u Danu uživo na N1.

“Pratimo ono što govore stručnjaci, blizu smo situacije pod kojom ćemo, ako se ovako nastavi, da gubimo kontrolu. Prije dva-tri mjeseca kada smo imali veću odgovornist, građani su imali veću koncentraciju. Molim sve nas da se resetujemo. Zabrinjava da i jučer i dan prije smo imali po jedan smrtni slučaj, na 24 smo smrtna slučaja u KS. Situacija nije dobra, moramo obratiti pažnju”, rekao je Nenadić.

On je podsjetio da je Kanton Sarajevo u jednom momentu imao represivniji pristup, ali su pokrenute određene tužbe – čime je zakomplikovan sistem.

VEZANE VIJESTI

“Morat će biti dobro pojačano sankcionisanje građana vezano za koronu. Ne samo kantonalna inspekcija, nego i MUP, koji je dobio šira ovlaštenja, uvezali smo njihovo postupanje sa kontrolisanjem i kažanjavanjem”, rekao je Nenadić.

Nenadić je rekao kako je najznačaniji rezultat “puta pacijenta”, o kojem se mnogo govori minulih mjeseci, to što je formiran Urgentni centar Opće bolnice, i da sada postoje dva zdravstvena centra koja su na raspolaganju 24 sata.

“Rezultati su odlični u smislu pružanja zdravstvenih usluga. Više od 550 građana za tri dana je dobilo usluge Urgentnog centra. To su usluge na sekundarnom nivou. 73 zdravstvena radnika u domovina zdravja, 46 Urgentnom centru. Kada se dodaju apoteke i stomatologija – više od 150 novozaposlenih zdravstvenih radnika je u KS. Svima će trebati još”, poručio je Nenadić, dodavši da sistem može bolje.

“Radimo na opremanju ustanova, dodijeljena oprema, nabavili smo medicinsku opremu. Pomaci su ogromni, nakon 20 godina imamo Urgentni centar. Sekundarna zaštita je na puno višem nivou nego ranije. Imamo puno zahtjeva prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tu je čep”, pojasnio je Nenadić.

Prva transverzala – horor u procesima

Dio puta Prve transverzale je očišćen, tačnije 859 metara, ali i dalje taj dio ima “horor u birokratskim procesima”.

“To je jedan horor u procesima. Očistili smo dio za koji treba da krenu radovi. Mi smo raspisali poziv, uradili mnogo za mjesec-dva. Projekat vrijedan 21.9 miliona KM na 859 metara. Prijavile su se dvije firme, u naredna četiri dana će se izvršiti izbor izvođača radova. Da li sam zadovoljan. Ne. Izbirokratiziran je proces. Ima nekoliko tačaka da se očiste da krenu radovi masovnije. Ovo je projekat od javnog interesa”, poručio je.

CIN je objavio priču o navodno nezakonitoj sječi šume u općini Trnovo. O čemu se tu radi?

#related-news_0

“Ne mogu govoriti da li je nezakonito, zna se ko to radi. Interesirao sam se za ovo pitanje. ministar je signalizirao da za područje nije donesen regulacioni plan, on obuhvata neoliko urbanisštčkih planova koje je opština usvojila. Ovdje je općina preuzela pravo da izdaje sama dozvole na osnovu urbanisitčkih planova. Općina je iscjepkala proceduru, umjesto da se izda jedan regulacioni plan, oni su izdali više urbanistčkih. Moraju se pribaviti dozvole, elaborat o utjecaju na okoliš, ministar prostornog uređenja Kapidžić napravit će sastanak aktera. Inspekcije će provjeriti ko je eventualno izašao iz okvira zakona”, pojasnio je premijer Nenadić.

Eric Larsson je preuzeo mjesto savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije, šta će bit njegov posao?

“Američka administracija dala je veliki doprinos u materijalnom i stručnoj pomoći. On ima velika iskustva, radio je na ovim prostorima. Jedan od ključnih interesa američke administracije je sektor sigurnosti i borba protiv korupcije. Davat će savjete kako ojačati sistem. Vlada KS podržava ove aktivnosti. Zaposlili smo i devet novnih službenika. Imaju našu podršku”, izjavio je Nenadić.

Podrška povorci ponosa

#related-news_0

Nenadić je rekao da podržava drugu Povorku ponosa, koja je najavljena za 23. august.

“Više od 25 godibna sam u sektoru ljudskih prava, Evropska konvencija o ljudskim pravima je i u Ustavu, zaključen je veliki broj dokumenata na ovu temu. Moj stav je da sve što nije zakonom zabranjeno – dozvoljeno je. Ne diskriminaciji na bilo kom osnovu. Naš sastanak bio je povodom nesmetanih uslova za održavanje povorke. Dajem podršku i u tom segmentu i u segmentu ljudskih prava”, pojasnio je Nenadić.

Nova školska godina bi trebala početi za nešto više od mjesec dana, a još uvijek nije jasno da li će to biti online ili redovno, u učionici.

Nenadić je kazao da bi se konačan odgovor na to pitanje mogao znati za nekih petnaestak dana, a sve ovisi o epidemiološkoj slici KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad