Dijelovi Bosne i Hercegovine koji su najteže pogođeni korona virusom

Vijesti 24. jul 202016:34 > 16:40
N1

Broj oboljelih od korona virusa u većem dijelu BiH raste iz dana u dan. Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom kantonu, Bijeljini, ali i nekim dijelovima Tuzlanskog kantona.

Gledajući po gradovima, najviše zaraženih trenutno je u Sarajevu, Bijeljini, Tešnju, Zenici, Maglaju, Tuzli, Živinicama i Kalesiji.

Na području Kantona Sarajevo trenutno je aktivno najviše aktivnih slučajeva – 1.169. Prema posljednjim podacima Kriznog štaba KS na Klinici Podhrastovi smješteno je 69 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

Prema poslednjim podacima Doma zdravlja Banjaluka, u tom gradu je 77 aktivnih slučajeva. Daleko teža situacija je u Biljejini gdje aktivno 142 slučaja. U bijeljinskoj bolnici smješteno je 39 osoba, od kojih je na kiseoniku 20. Njamlađi pacijent je 1997. godište, a najstariji ima 80 godina.

“Ako budemo morali i ovaj broj bude ovako rastao s ovako teškim kliničkim slikama, imat ćemo mnogo restriktivnije mjere i morat ćemo birati da li želimo imati mlade ljude žive ili da opstane privreda”, rekla je danas infektolog u Bolnici “Sveti vračevi” dr. Aleksandra Radojčić.

VEZANE VIJESTI

Od početka epidemije najviše oboljelih je bilo u Banjaluci – 1.105, slijedi Bijeljina – 263 i Zvornik sa 234, dok je najmanje oboljelih bilo u mjestima Pelagićevo, Krupa na Uni, Jezero i Istočni Drvar – po jedan slučaj.

U RS je trenutno 253 hospitalizovanih od kojih je 52 u UKC RS.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, najviše aktivnih slučajeva je u Tešnju – 234, slijedi Zenica sa 211 i Maglaj sa 146. U Kantonalnoj bolnici Zenica je smješteno 55 Covid-19 pacijenta, od kojih je četvero na respiratoru. U Bolnici u Tešnju je smješteno 30 pacijenata.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je aktivno 697 slučajeva od kojih su 62 hospitalizovana, a tri na respiratoru. Najviše ih je u Tuzli – 479, a slijede Živnice – 228 i Kalesija – 185. U jednom od posljednjih klastera Banovići aktivno je 136 slučajeva.

U FBiH najmanje zaraženih ima u Livanjskom kantonu – 8, dok u nekim mjestima nema niti jednog zaraženog.

Podaci su preuzeti od entitetskih, kantonalnih i lokalnih kriznih štabova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad