CIK početkom mjeseca tražio od PSBiH da odredi datum izbora u Mostaru

Vijesti 24. jul 202017:26 > 17:42
Anadolija

HDZ i HNS oštro se protive da se izbori u Mostaru održe 20. decembra, odnosno odvojeno od lokalnih izbora u cijeloj Bosni i Hercegovini. Dragan Čović se zbog toga čak obratio evropskim zvaničnicima. A zanimljivo je da je CIK BIH još početkom ovog mjeseca tražio od parlamentaraca da se odrede ukoliko žele da izbori u Mostaru budu održani 15.11. upozorivši ih da moraju ugraditi određene stavke u izmjene Izbornog zakona, ali parlamentarci, među kojima je i Dragan Čović, to nisu učinili.

U pismu Dragana Čovića se, između ostalog, navodi: “CIK, koji je po svojoj aktuelnoj konstituciji bitno oslabljenog legitimiteta, je objavio odluku koja je direktno u suprotnosti s našim političkim sporazumom kojim je uspješno zaokružena cjelokupna izborna problematika. Naime, napravljen je nedopustiv presedan najavom o organizaciji zasebnih izbora za Grad Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiv izuzetak. S tim u vezi i ovom prigodom ponavljam službeni stav HDZ-a i HNS-a, koji je uostalom prezentiran javnosti tokom jučerašnjeg dana – da se izbori u Mostaru moraju održati isti dan kada i lokalni izbori u svim drugim lokalnim zajednicama u BiH”.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine je ranije putem saopštenja poručio da odbacuje Odluku Centralne izborne komisije BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Gradu Mostaru kazavši da je ona neprihvatljiva i diskriminirajuća.

Protiv odluke o ovom terminu izbora za Mostar bio je i član CIK-a Vlado Rogić koji je kazao kako taj termin “vrijeđa vjerske osjećaje s obzirom da Badnji dan i Božić slijede četiri/pet dana nakon navedenog datuma”.

“Svim srcem želim izbore u Mostaru, ali ovakvu odluku neću i ne mogu podržati iz samo jednog razloga. Navedeno je da se 20. decembra trebaju održati izbori, zatvaraju se glasačka mjesta u 19 sati, a to je samo četiri dana prije najradosnijeg katoličkog blagdana Božića, tri dana prije Badnjeg dana. Jutros smo dobili dopis od generalnog vikarijata Trebinjsko-mrkanjske i duvanjsko-mostarke Biskupije u kojem kažu da nikako ne treba organizirati niti prebrojavanje niti izborni proces u vrijeme velikih katoličkih dana. To nismo ispoštovali”, kazao je Rogić.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je odgovorio kako “ne može prihvatiti tu argumentaciju s obzirom da je Članom 1. 14 Izbornog zakona BiH jasno predviđeno da se izbori održavaju, osim ako se dan izbora podudara sa nekim vjerskim praznikom”.

“Pitali smo slavi li se u nedjelju 20. decembra neki veliki vjerski praznik, rečeno nam je da se ne slavi. To je odgovor Biskupije i to je ono što se tretira zakonom”, rekao je Bakalar u odgovoru.

N1

Zanimljivo je i to da je Centralna izborna komisija još 3. jula uputila dopis oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem je upravo i Dragan Čović, a tražeći od parlamentaraca da, ukoliko smatraju da se izbori u Mostaru trebaju održati u isto vrijeme kada i u cijeloj BiH, trebaju u Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH uvrstiti odrebe kojima će se regulirati posebni skraćeni rokovi za pojedine izborne radanje u vezi sa održavanjem izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

U dopisu CIK upozorava oba doma PSBiH kako je “odredbom člana 1.14 Izbornog zakona BiH porpisano da CIK raspisuje izbore u skladu s ovim zakonom obavještava sve nadležne organe na svim nivoima vlasti i javnost o datumu održavanja izbora najmanje 150 dana prije održavanja izbora, ako odredbama Poglavlja 14 ovog zakona nije drugačije određeno.”

“Imajući u vidu citiranu odredbu zakona, mišljenja smo da bez dodatnih intervencija u Izbornom zakonu BiH ne bi bilo moguće održati izbore za gradsko vijeće Grada Mostara u roku kražem od 150 dana od dana raspisivanja izbora, ako se to ne bi regulisalo Zakonom o izmjenama Izbornog zakona BiH”, naveo je CIK BiH u dopisu Parlamenatarnoj skupštini BiH.

N1

Izmjene Izbornog zakona koje se odnose na grad Mostar stupile su na snagu tek 18. jula, bez odredbi koje podrazumijevaju skraćene rokove ili datume održavanja izbora u Mostaru jer se isti ne navode u sporazumu koji je potpisan između SDA i HDZ-a , a koji je kasnije u formi izmjena zakona usvojen u Parlamentu. Zbog toga CIK nije imala zakonsko uporište da raspiše izbore za 15. novembar.

“Čekali smo zakon. Molili smo parlamentarce, riješite Centralu zonu u Mostaru. Niste riješili Centralnu gradsku zonu, što će biti s biračima. Skratite rokove za Mostar, pa kažite da za Mostar ne važi rok od 150 dana. Nisu to htjeli uraditi. I namjerno neko, neka politika hoće da nas dovede u nemoguću situaciju. I ovo je prvi rok koji smo mogli imati”, rekao je član CIK-a Suad Arnautović.

Iz ove institucije upozoravali su parlamentarce na još jedan predvid u izmjenama zakona, a odnosi se na glasače iz centralne zone grada Mostara koji će ipak moći glasati na način da će morati odbrati između listi za dva gradska područja te za zajedničku gradsku listu. Ovakav način definisan je statutom koji tek treba usvojiti novo vijeće, no nije jasno definirano izbornim pravilima za Mostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad