Mjesto stradanja Armina Gazića izuzetno opasno (FOTO)

Vijesti 25. jul 202007:58 > 07:59
GSSuBiH

Poznati bosanskohercegovački alpinista Armin Gazić (1991.) smrtno je stradao u nesreći koja se u petak dogodila u rijeci Neretvi prije Bunskog kanala.

Akcija potrage i spašavanja za Gazićem u kojoj su dajučer učestvovali spasioci ISS Mostar, GSS Mostar, HGSS Čapljina i HGSS Mostar završena je kompleksnom akcijom izvlačenja tijela.

“Akciju je vodio Goran Mitrić iz ISS Mostar. Nakon udarca kajaka u stijenu u sredini Neretve kajakaš je ostao zarobljen u sifonu s cjedilom ispod mjesta prevrtanja čamca. Mjesto stradanja kajakaša iznimno je opasno, a komplicirana i opasna akcija izvlačenja tijela iz sifona uspješno je završena. Gorski spašavatelji i ovom prilikom upozaravaju kupače i kajakaše na smrtnu opasnost sifona i cijedila u koritu rijeke Neretve čak i za iskusne plivače i sportaše”, naveli su iz GGS-a u BiH.

GSSuBiH
GSSuBiH
GSSuBiH
GSSuBiH

Kako su naveli iz policije, tri osobe bile su u dva kajaka i prevrnuli su se oko 12 sati negdje oko Brodara, prije Bunskog kanala.

“Dvije osobe su imale sreću i isplivale na površinu dok je treća osoba ostala zaglavljena u kajaku i pretpostavljamo da je glavom udarila u stijenu ili nešto slično. Voda je uglavnom na tom mjestu držala njegov kajak zarobljenim cijelo vrijeme te smo ga tu i pronašli”, kazao je instruktor Gorske službe spašavanja BiH Zdenko Marić.

Nesreća se po njegovim riječima dogodila na vrlo opasnom mjestu.

“To mjesto je vrlo zahtjevno i opasno čak i za spasioce kojima smo prvo morali osigurati pristup, a kad smo došli do zaglavljenog kajaka i pomjerili ga, vidjeli smo tijelo stradalog. Nakon toga je uslijedila evakuacija uz pomoć užadi preko Neretve na obalu”, naveo je Marić.

Akciju spašavanja vodila je Interventna spasilačka služba (ISS) Mostar, a sudjelovali su i GSS Mostar, HGSS Mostar i HGSS Čapljina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad