Nije apokaliptični film, ovo je Tuzla poslije nezapamćene kiše

Vijesti 25. jul 202017:26 > 17:27
N1

Jako olujno nevrijeme sinoć u Tuzli. Poplavljene saobraćajnice, polomljena stabla, bašte ugostiteljskih objekata. Štab civilne zaštite proglasio je stanje prirodne nesreće.

U samo 40 minuta u Tuzli sinoć palo 70 litara po metru kvadratnom. Poplavljene saobraćajnice, počupana stabla, oštećeni automobili… Vatrogasci su imali brojne intervencija. Gradski štab Civilne zaštite Tuzla proglasio je stanje prirodne nesreće.

Pročitajte još

“Najvažnije je da nemamo informaciju o tome da je bilo povrijeđenih, da je bilo poginulih, štete su ogromne. Službe zaštite i spašavanja i sve službe, sva javna preduzeća i ustanove će biti mobilni”, poručuje gradonačelnik Jasmin Imamović.

Brojna naselja u Tuzli su ostala bez napajanja električnom energijom, voda je prodrla u podrumske prostorije dok je jak olujni vjetar rušio drveće, fasade i tende. Voda je građanima ulazila u stambene objekte, a mnogi od njih su proveli besanu noć.

“Kad sam došao nisam mogao da priđem ovdje kući, kao što se vidi ovdje, sve je zakrčeno od nanosa, od materijala. Sve je i u sobama, nisa mogao da uđem, ima mulja 10 centimetara, a a voda je bila pola metra i viša, jer vidi se na ovim linijama”, priča Enver Imamović, stanovnik Moluha.

Oštećeno je i na desetine automobila usljed pada drveća i klima uređaja. A i brojne bašte ugostiteljskih objekata.

“Ono što sada mogu reći da ne možemo govoriti o nikakvoj procjeni šteta i kolike će one biti, bitno je da pokušamo sanirati promptno ono što bi moglo dovesti do novih loših posljedica”, ističe načelnik Gradskog štaba civilne zaštite, Slavko Stjepić.

Zbog velikih šteta pričinjenih nazapamćenim nevremenom, kompleks Panonskih jezera bit će zatvoren narednih nekoliko dana. Radnici pokušavaju da otklone kvarove na potopljenim filterskim postrojenjima sva tri jezera, a uništen je i inventar na plaži.

Velika šteta pričinjena je u u dvorani Mejdan, ali i Aleji mladosti gdje je vjetar čupao stabla. Sve raspoložive ekipe Gradske uprave su na terenu kako bi očistili slivnike u slučaju novih padavina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1
N1
N1
N1
N1