Najveći događaj ovog ljeta na Jahorini

Vijesti 25. jul 202019:11 > 19:12
N1

Posljednji vikend jula tradicionalno je rezervisan za Jahorina Ultra Trail. Riječ je o prvom i najvećem bh. takmičenju u trail trčanju.

Najveći događaj ovog ljeta, na sarajevskoj olimpijskoj ljepotici, privukao je veliki broj takmičara, koji mogu da se oprobaju u četiri trke različite dužine – ultra, maksi, midi i mini trail. Snežana Đurić iz Kragujevca osvojila je prvo mjesto na midi trci od 23 kilometra, dok je njen kolega Džemal Jašarević iz Sarajeva osvojio drugo mjesto na trci od 14 kilometara.

“Što se tiče organizacije, ja sam stvarno zadovoljna. Ono što je nama trkačima važno uvijek na ovim planinskim trkama je ta dobra markacija i stvarno je bila savršena, nije bilo problema nigdje. Kontrolori na tačkama su bili super. Što se tiče okrijepa i svega ostalog, stvarno je sve bilo odlično organizovano i ja nemam zamjerke”, kaže Snežana Đurić, Kragujevac.

“Zadovoljan sam, osvojio sam drugo mjesto. S obzirom da u posljednjih desetak dana nisam bio u prilici da se upotpunosti posvetim treningu zbog poslovnih obaveza tako da jedan deset na ovoj teškoj i zahtjevnoj stazi, ne mogu biti nezadovoljan”, dodaje Džemal Jašarević, Sarajevo.

Najbolji svjetski takmičar u trailu Jovica Spajić poseban je gost ovogodišnjeg Jahorina Ultra Traila. Spajić se družio sa takmičarima, odgovarao na njihova pitanja, ali im je održao i predavanje. I što je najvažnije, podijelio iskustvo sa svjetskih trail takmičenja.

“Jahorina Ultra Trail je po meni opravdao sva očekivanja. Počevši od organizacije, staze su jako izazovne, interesantne, donose neku novu širinu i dubinu. Zaista sam uživao i svim srcem sam tu uz takmičare. Nekako je sve proteklo u najboljem redu”, kaže Spajić.

Organizatori ističu da su ponosni što prvi put organizuju ovo najveće bh. trail takmičenje. Naglašavaju da su posebnu pažnju obratili na markacije kako bi staze bile što bolje obilježene. Rute su tako koncipirane da prolaze kroz najljepše predjele Jahorine. Sve trke donose i ITRA poene, one koje dodjeljuje međunarodna asocijacija za razvoj trail trčanja.

“Učestvovalo je 227 takmičara na trci. Mi smo tokom organizacije poštovali sve mere koje je Vlada Republike Srpske propisala, kako bi smo se zaštitili od širenja pandemije. Moram da kažem da je organizacija sa moje tačke gledišta bila odlična jer sam imao tu privilegiju da budem i takmičar i u organizaciji”, ističe Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Nedjelja je revijalni dan jer nema trka. Stoga će takmičari imati priliku da u nešto opuštenijoj atmosferi upoznaju sve čari Jahorine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad