Naučio više od 10 hiljada ljudi vožnji, i danas se sjeća prvog kandidata

Vijesti 26. jul 202016:14 > 16:15
N1

Davne 1953. godine Bećir Hindić iz Jablanice zavolio je volan, benzin i naftu. Više od pola stoljeća je instruktor vožnje i obučava kandidate. Volja, ljubav i odanost prema poslu drže ovog osamdesettrogodišnjaka za volanom raznih motornih vozila. Deset hiljada kandidata naučilo je vještine vožnje kroz Bećirove lekcije.

Bećir Hindić iz Jablanice instruktor je vožnje od 1967. godine. I nakon 53 rada i više od deset i po hiljada obučenih kandidata, popularni Beća ne razmišlja o povlačenju. Jedan je od najstarijih instruktora u Bosni i Hercegovini i danas se sjeća imena prvih kandidata koje je obučavao.

Pročitajte još

“Prvu obuku sam započeo u Konjicu. Prvi kandidat zvao se Savo Kandić i danas je živ. Drugi je Sejo Begović i on je živ. I danas smo pravi jarani i drugujemo zajedno. Tada se obučavalo na ‘fići’. I prvi sam čovjek koji je kupio ‘fiću’ za obučavanje u BiH”, tvrdi Bećir Hindić.

Disciplina, red i rad Bećine su ključne vještine iz prošlosti kojima se vodi pet decenija u ovom poslu, a mnogo zamjerki ima i na sistem i društvo u kojem danas živimo.

“Ko je bio pravi vozač, bio je u pjesmi. Bio tražen na tržištu, a danas toga imamo lopatom. Naše društvo je poslije rata ukinulo poligon, a poligon je majka znanja automobilizma. Tamo je bio obraz na poligonu instruktora. Ako kandidat pada, nema više kandidata instruktoru”, pojašnjava.

Kandidati kod Bećira polagali su za sve kategorije.

“Svi oni koji završe B kategoriju sa osnovnim radnjama nemaju nikakav problem ni za ovu C1 kategoriju. Ovdje je samo da upozna gabarite: dužinu, širinu i visinu. Sve druge osnovne radnje su naučene u B kategoriji. Ovo je samo jedna dopuna i ništa više. Nema u nas saobraćajne kulture, možeš stati gdje god hoćeš. Samo kad ga udarite tek onda”, ističe instruktor.

Jedan od Bećinih učenika položio je vozački ispit prije 24 godine. I danas napamet zna lekcije instruktora Beće.

“Lijeva krivina strogo desno. Prvo pogledati u retrovizor pa početi prestizati. Ima njih masa. Beća je legenda bio”, kaže Zijad Bišić.

Pored onih koji su marljivo slušali i učili od Bećira Hindića, bilo je i loših đaka, koji nisu trpili autoritet…

“A ima ih, jednostavno izašao iz vozila i rekao neću ja više nikad. Hej! Nema reko problema prijatelju ovo tebi treba, meni ne treba”.

Od Konjica, preko Jablanice i Prozor-Rame do Mostara nema čovjeka koji nije čuo za Beću, objašnjavaju nam mještani. Ipak Bećir je zabrinut zbog lošeg obrazovnog sistema, jer kako kaže zanatlije umiru ili napuštaju BiH. Za kraj Bećir Hindić Beća ima poruku za sve koji žele sjesti za volan.

“Najbitnija je upravljanje. Ko ruke složi pajdo, taj je pobijedio. Vidio sam svakakvo držanje ruku. Sada ovi koljenom upravljaju. Nema ni rukom, nema ništa. Koljeno! Dokle je to uhvatilo”…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad