Nijaz Štitkovac bit će novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo

Vijesti 27. jul 202012:03 > 12:11
DF

Prim.dr. Nijaz Štitkovac bit će predložen za novog ministra zdravstva Kantona Sarajevo, odlučila je Demokratska fronta kojoj pripada ova pozicija u Vladi KS.

“Proceduru oko izbora dr. Štitkovca smo završili u najkraćem roku, iz dva razloga. Prvi, oko kvalifikacija dr. Štitkovca nije bilo potrebno mnogo raspravljati, on je odmah imao široku podršku, jer se radi o vrhunskom ekspertu, iskusnom rukovodiocu i patrioti. Drugi razlog je što Kanton Sarajevo nema vremena za gubiti dok se borimo sa koronavirusom, i važno je ne gubiti ni dana”, izjavio je Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte.

Istakli su kako se “radi o vrhunskom doktoru, specijalisti ORL, heroju direktoru ratne bolnice u Žepi, o kojem ne treba mnogo govoriti jer su njegova djela poznata u mnogim opštinama gdje je pomagao ljude”. Dodali su da “Dr. Štitkovac ima i iskustvo u rukovođenju, kao direktor Doma zdravlja u Ilijašu”.

“Naš priroritet će sada biti da Skupština u najkraćem roku potvrdi imenovanje dr. Štitkovca, i da krenemo sa rješavanjem gorućih pitanja poput ‘puta pacijenta’ i novog izolatorija za oboljele od koronavirusa, kako ne bismo došli u situaciju da nam svi kapaciteti budu popunjeni. Na dr. Štitkovcu je veliki teret i odgovornost, zato mu se i posebno zahvaljujemo što je imao hrabrosti preuzeti ovaj posao u ovom trenutku”, dodao je Milavica.

On će biti imenovan umjesto Rusmira Mesihovića koji je 25. jula podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju zbog zdravstvenih problema.

Da bi Štitkovac preuzeo dužnost potrebno je da njegovo imenovanje potvrdi Skupština Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad