Stojić za N1: Ne čudi da su psihijatrijske klinike pune

Vijesti 27. jul 202014:15 > 20:35
N1

Bosanskohercegovački književnik Mile Stojić, koji je zastupljen u brojnim antologijama, gostovao je u novom izdanju emisije Izvan okvira, prilikom čega je govorio o svojoj poeziji i društveno-političkom ozračju u zemlji.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini teško je naći bilo kakve autoritete na pozicijama moći, a da je to posebno nemoguće kada je riječ o tzv. moralnim autoritetima.

“Oni koji nam se nameću kao autoriteti su licemjeri. Danas se govori o ljubavi, a propagira se mržnja među ljudima. Naše društvo je bez morala, bez moralnih kriterija. Oni koji se bore za narod, gledaju mirno kako narod napušta zemlju”, rekao je Stojić u emisiji na N1, dodavši da je ovo vrijeme bez kriterija i bez morala.

Pljačkaši narodne muke, kako tvrdi, su naše nacionalne vođe:

“U jednoj zemlji koja je opljačkana i opustošena, pogledajte imovinske kartice naših nacionalnih vođa. Devedesetih nisu imali ništa, a danas imaju hacijende kao iz španjolskih sapunica. Neki su i rijeke proveli kroz vlastita dvorišta”, opisao je Stojić kazavši da ne zna kako ne osjećaju stid i sram.

Zemlja koja ima 1000-godišnju tradiciju

Činjenica je, kako kaže Mile Stojić, da mi u BiH nemamo dovoljno demokratskih navika. Narod je, prema mišljenju ovog književnika, uplašen jer političari šire nepovjerenje.

“Aktualno Predsjedništvo BiH ima tri čovjeka, a svaka im je izjava zapaljiva. Jedan govori o otcjepljenju, drugi govori o zajedničkoj državi kako je on vidi, a trećeg ne priznaje njegov vlastiti narod kojeg predstavlja”, kazao je sagovornik u emisiji “Izvan okvira” te naveo da se sve vrti u krug, niko ne vidi izlaz, a mladi ljudi vide izlaz na graničnom prelazu Izačić.

Mi ne možemo govoriti o normalnoj državi, kazao je Stojić, kada imamo okolnosti u kojima svaki član Predsjedništva ne dođe u svaki dio zemlje, u svaki grad, selo.

“Ovdje se gleda po principu šta smo poklopili, to mi držimo. Oni se ne dogovaraju, već kad dođu novci dogovore se oko raspodjele. Čovjek koji negira državu, u njenom je Predsjedništvu. Umjesto da se bori za BiH, on je negira. Negira nešto što već 1.000 godina postoji. Ovo je kolektivno stvaranje jednog paranoičnog svijeta, nije nimalo čudno da su psihijatrijske klinike pune i da je puno samoubojstava u zemlji”, zaključio je Mile Stojić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad