Đonlagić: Građani će dobiti izbore, a funkcioneri nove automobile

Vijesti 27. jul 202014:03 > 14:19
Ilustracija

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kritikovali su izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje teksta budžeta PSBiH kazavši da su anulirali sve što se usvojilo u ovom Domu, te da se u usaglašavanju nisu vodili interesom građana.

“Nakon što sam dobio izvještaj zajedničke komisije, razmišljam šta uopće smisleno reći u ovoj za mene besmislenoj situaciji. Prošao kroz izvještaj i vidim da je komisija nije podržala amandmane Predstavničkog doma, a jeste Doma naroda. Usaglasila je prijedlog budžeta na štetu dvije situacije u BiH, koje su prioritetne, dvije krize koje su aktuelne u BiH. Ovaj dom je usvojio amandman za migrantsku krizu, a zajednička komisija je taj iznos izbrisala iz budžeta. Nema ništa za migrantsku krizu. Šta se ovdje usaglašavalo, ništa. Ovdje se anuliralo ono što se uradilo u Predstavničkom domu”, rekao Emrić.

Pitao je zastupnika Adila Osmanovića kako će upravljati migrantskom krizom, kako su najavili, ako imaju 0 KM u budžetu.

“Mislim da je ova komisija trebala nositi naziv komisija za potvrđivanje odluka Doma naroda. Nisam naivan. Čim sam vidio sastav komisije bilo mi je jasno da neće braniti odluke našeg doma”, rekao je Emrić.

Istakao je kako u njemu nema ni interesa građana koji traže poboljšanje ekonomske situacije.

“Vi smanjujete stavku za sanaciju ekonomskih šteta, a svaki dan imamo povećanje broje oboljelih. Kakva je to poruka? To je za mene neshvatljivo”, kazao je Emrić.

Najavio je nove inicijative prema Vijeću ministara kako bi se riješili gorući problemi u BiH kazavši kako “nije riječ o političkom populizmu već da je migrantska kriza stvarni problem s kojim se građani Unsko-sanskog kantona suočavaju svaki dan”.

Zastupnik Dženan Đonlagić sumirao je situaciju u vezi budžeta riječima: “Građani će dobiti izbore, a funkcioneri nove automobile”.

“Suština podnošenja amandmana u Domu naroda bila je podržati budžet i omogućiti održavanje izbora kako bi građani BiH konzumirali jedno od osnovnih ljudskih prava ili ne podržati budžet i onemogućiti izbore”, rekao je Đonlagić kazavši da su dovedeni pred svršen čin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad