Majke Srebrenice: Zar i ti Šaroviću

Vijesti 27. jul 202018:28 > 18:41
N1

Prvo DNS pa PDP, a potom i SDS - svi oni odrekli su se učešća i potpisanog sporazuma sa presuđenim ratnim zločincem i osnivačem "Asocijacije stvaraoci Republike Srpske" Momčilom Krajišnikom. Nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima boračkih organizacija RS istaknuto je da je potrebno rješavati ekonomski status boraca i pomoći najugroženijima u ovoj populaciji, a nikako služiti dalje razdoru I rascjepljenju jedinstvenog statusa.

Brojni problemi u nakani financiranja Sporazuma kojeg je predložio ratni zločinac Momčilo Krajišnik, iako su prilikom njegovog potpisivanja svi bili saglasni da problema neće biti – dovedeni smo u zabludu, kažu lideri SDS-a i PDP-a

“Te stranke odnosno predsjednici su dovedeni u jednu vrstu zablude da iza ove inicijative stoji BORS I čuli ste od predsjednika te organizacije u kom pravcu treba da idemo u budućnosti”, kaže Mirko Šarović, SDS.

“Nema saglasnosti niti za jedan prijedlog kojim će se uvesti diskriminacija ili neke nenormalno visoke apanaže dok imamo preko 10 hiljada demobilisanih boraca koji nemaju posao”, dodaje Branislav Borenović, PDP.

A tek prije sedmicu dana saglasnost svih je postojala. Pitanje je zapravo glasačkog tijela onoga što se može dobiti i izgubiti, ličnog interesa, a ne odnosa prema žrtvama genocida i rata u Bosni i Hercegovini, smatra banjalučki novinar Dragan Bursać komentarišući i nedoslijednost SDS-a u pogledu Srebrenice I povlačenja svog kandidata zbog SNSD-ovog Mladena Grujučića.

“To je partija koja više ili manje umiveno, više ili manje baštini sve ratne tradicije ratnog SDS-a. Zapravo meni bi bilo iznenađenje da gospodin Šarović nije podržao Grujičića za kandidaturu u Srebrenici”, smatra Bursać.

Zar i ti Šaroviću, pitaju majke Srebrenice, ističući da se činilo kako se Šarović ogradio od politike koja hvali I veliča genocid.

“Ako gospodin Šarović, kojeg smo mi jako poštovale kao čovjeka i kao političara, može da prihvati da jedan radikal bude tako neka ga bude sramota, znači i oni ima isto mišljenje kao i Dodik”, ističe Munira Subašić, Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa.

Srebrenica je kamen spoticanja i za međunarodne zvaničnike. U tekstu koji objavljuje Guardian, čiji se novinari pozivaju na dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkriva se odlučnost tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona i njegovog tima za vanjske poslove da se izvrši podjela BiH čak ako bi to značilo i nagrađivanje lidera bosanskih Srba za politiku etničkog čišćenja. Mirza Hajrić bivši savjetnik predsjedavajućeg Republike BiH Alije Izetbegović za N1 ističe na to je uvijek odgovarano sa odlučnim ne.

“Svjetski lideri su spriječili da NATO avioni kazne srpske snage za napade na Srebrenicu. Posljedica toga je počinjeni genocid koji je mrlja na njihovim obrazima”, ocjenjuje Hajrić, ambasador BiH u Australiji.

Genocid se u jednom dijelu BiH I dalje uporno negira, dok predstavnici međunarodne zajednice na to i dalje šute. Podsjetimo da iako je dato obećanje da će do ovogodišnjeg obilježavanja zločina genocida biti nametnut zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Heregovini, to ipak nije učinjeno ostavljajući domaćim političkim snagama da riješe to pitanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad