Stranih turista i dalje nema

Vijesti 27. jul 202018:42 > 18:50
N1

U Mostar ne dolaze strani turisti. Iako su turistički radnici bili optimistični nakon otvaranja bh. granice za građane Evropske Unije, stara gradska jezgra danima je skoro potpuno prazna.

Bez obzira na odluku o ulasku EU građana u Bosnu i Hercegovinu, njih u Mostaru ovog ljeta – još nema. Vrućom kaldrmom šeću se uglavnom domaći turisti. Danas su tu gosti iz Cazina i Tuzle. Dijele mišljenje – neobičan je Mostar bez ljudi.

“Ma ružno, tužno, nema ljudi, nema duše one koja čini Mostar”.

“Nama je fino jer možemo sve da vidimo, ali bi voljeli da ima ljudi”.

“Neobično je sve ovo, nekako nažalost podsjeća na one ratne dane, ali je baš lijep Mostar. Samo vam je vruće ovdje, a primijete se i promjene, ljudi su srdačni, i stari grad je sređen”.

Ne samo stari dio grada, turistički radnici su se cijelu godinu spremali za očekivanu najbolju turističku sezonu. Iako su otvorili svoje ugostiteljske radnje i cijene maksimalno spustili, kažu – sezona propada.

“Ništa, ova sezona je propala, nek je svakome to jasno, ovo sve što se izvuče koji dinar, to je još koji dan dok ima ove dijaspore. Onda ponovo granice se zatvaraju. Nema stranih gostiju, nema ih sad pet u gradu sigurno”, ističe turistički radnik.

A prošlih godina bilo ih je stotine hiljada. Najviše Španaca, Talijana, Poljaka i Azijata. Danas nijedan strani turista u gradu na Neretvi. Dio sezone pokušat će se spasiti posjetama iz regije. U Mostaru danas srećemo turiste iz Slavonskog Broda i Zrenjanina.

“Iz Zrenjanina sam. (Jeste baš došli u Mostaru turistički?) Bili smo u Neumu i sad smo došli vidjeti Mostar. Lijepo je. (Jesu vam rekli da je ovdje inače gužva?) Pa pretpostavio sam, ali uhvatili smo ponedeljak ujutro.”.

“(Odakle ste?) Iz Slavonskog Broda. Došli smo vidjeti Mostar i Stari most. Prelijepo je. (Je li vruće?) Pa nije kako zna biti”.

No ove posjete neće biti dovoljno kako bi se bar malo napunio džep ugostitelja i turističkih radnika. Najviše novca ovdje su godinama ostavljali strani gosti.

“Znamo da postoje ograničenja sa nivoa Evorpske unije kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, da im se preporučuje da građani EU ne dolaze u BiH zbog pogoršane situacije ovdje, trebaju da imaju i taj negativan test koji onemogućava na neki boravak ovdje i naravno da su uslovljeni karantenom po povratku u svoju zemlju i naravno da su sve to stvari koje negativno utiču na turizam u ovom dijelu sezone”, navodi Semir Temim, turistička zajednica HNK.

Sezona u Mostaru traje dok traje lijepo vrijeme, a ovdje to zna biti slučaj i do kraja oktobra. Toliko traju i nade onih koji od turizma žive da će se bar nešto promijeniti početkom jeseni i da će ovim ulicama ponovo šetati stotine posjetilaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad