Burno na sjednici Skupštine KS o dodjeli novca sarajevskom portalu

Vijesti 28. jul 202009:47 > 09:51
N1

Informacija o uplati sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo web portalu Sarajevskasehara.ba, jedina je tačka nastavka 25 sjednice Skupštine KS.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo (KS) je krajem 2019. godine podijelilo milion KM bespovratnih sredstava mladim osobama za pokretanje vlastitih biznisa. Jedan od projekata za koje je izdvojen novac je i Društvo za online promociju Sarajeva Sarajevska sehara čiji je jedan od osnivača Adis Grabovica kojeg zastupnici povezuju sa Našom strankom.

Predsjednik Naroda i pravde kazao je da je navedena tačka “smiješna” i tražio informaciju od aktuelnog ministra  privrede Draška jeličića.

“Zanima me vaš stav ministre Jeličiću, šta je to toliko sumnjivo da delegrate ovu tačku?”, upitao je Konaković.

Zastupnici su raspravljali i o tekstu Grabovice objavljen na navedenom portalu naslova “Fikret i Munira su dva lika koja su Srebrenicu ogadila ljudima” autora Adisa Grabovice.

Jasmina Biščević Tokić kaže da nikad neće dozvoliti da se vrijeđaju majke Srebrenice i Žepe da je tekst finansiran iz sredstava Kantona Sarajevo. Postavila je pitanje bivšem ministru Harisu Bašiću.

“Zanima me da li i sada stoji iza odluke i da li bi dao ova sredstva Adisu Grabovici. Trebate se izviniti građanima čiji se novac dodijelili. On je potpisao ovaj tekst, imenom i prezimenom, i vrijeđao majku Srebrenice. Mene zanima samo kako je predsjednik NiP-a ovo dopustio”, pitala je zastupnica SDA.

Zastupnik Aljoša Čampara također je naveo da je aktuelni ministar Jeličić trebao dati uvodna izlaganja.

“Ne možemo prelaziti na raspravu ako nemamo uvodna izlaganja. Mi zastupnici možda i znamo nešto o ovoj tačci, ali građani kantona ne znaju”.

Damir Nikšić je naveo da misli da je malo pretjerano da se tvrdi da je novinar ili autor generalizirao čitav narod.

“Volio bih da ne politiziramo te stvari. Slažem je da je tekst neukusan, može se čak tretirati i nazvati govorm mržnje. Nemam konkretan dokaz i navod da je neko govorio čitavom narodu i svim majkama Srebrenice. Koliko sam shvatio radi se o pisanju o jednoj osobi”, kazao je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad