''Kako je izgledao prvi susret sa osobom potencijalno zaraženom korona virusom''

Vijesti 28. jul 202010:10 > 10:11
N1

Muhamed Skomorac, magistar zdravstvene njege i menadžmenta, stručni saradnik za epidemiologiju u Institutu zdravlja koji je napravio prvi test na COVID-19 pozitivnu osobu u Federaciji BiH, u Novom danu opisao je kako je izgledao prvi susret sa osobom potencijalno zaraženom korona virusom.

Kazao je da se radilo o gospođi iz Zenice koja se vratila sa puta iz Italije.

“Gospođa se javila Domu zdravlja Zenica i ujedno navela da ima neke simptome slične gripi. Slijedeći smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, bilo nam je jasno da idemo na testiranje. To se sve dešavalo nekad početkom marta. U to vrijeme imali smo već par slučajeva gripe pa sam mislio da je to gripa. Razradili smo cijelu situaciju, oblačimo zaštitnu opremu, sam zaštitni skafander, jedan par rukavica, maska, zaštitne naočare, natikače na noge, drugi par rukavica”, ispričao je.

Kazao je da je jako sličan način uzimanja brisa za gripu i korona virus, te pojasnio kako se uzima bris nosa i grla, kazavši da može samo izazvati nelagodu kihanja ili kašljanja.

N1

“Evo ja sam donio sterilno zapakovanu četkicu kojim se radi bris grla i nosa. To je tanka i fleksibilna četkica. Jednom četkicom se uzima bris nosa, a drugom bris grla. To je jedna neinvazivna medicinska metoda koja je skoro bezopasna”, kazao je.

Skomorac je uputio apel građanima da se pridržavaju mjera zaštite.

“Da se drži socijalna distanca, da se nosi maska, da se peru ruke. Nemojte se gurati u redovima i nemojte uzimati informacije koje nisu vjerodostojne”, poručio je gost Novog dana.

Pogledajte snimak gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad