Dr. Izetbegović za N1: Može doći do sloma zdravstvenog sistema

Vijesti 28. jul 202017:01 > 17:06
N1

Prema podacima iz Federacije (ZZJZ FBIH) u protekla 24 sata (do 12h) u ovom bh. entitetu testirano je 989 uzoraka, od kojih su 162 pozitivna na COVID-19.

Prema riječima generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sebije Izetbegović, čitav je teret pandemije – na određen način – pao na ovu zdravstvenu ustanovu.

Iako je evidentno zdravstveni sistem u Federaciji nefunkcionalan, Sebija Izetbegović kaže kako Klinički centar pokušava da nadiđe probleme i da pacijentima pruži potrebnu zdravstvenu njegu. 

VEZANE VIJESTI

Ovo je vrlo odgovoran i zahtijevan posao, zapravvo veliki posao. Srećom imam odličan tim, držimo sve pod kontrolom, ali situacija je izuzetno ozbiljna”, kaže direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za N1 televiziju, te upozorava na ozbiljnost aktuelne epidmeiološke situacije.

“Velik je pritisak tokom pandemije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”

Izetbegović je poručila da je na KCUS-u veliki pritisak tokom trajanja pandemije.

Imamo 73 bolesnika na Podhrastovima, a od toga je 6 pacijenata na respiratorima. Jučer smo imali tri smrtna slučaja. Sve ukazuje na to da je situacija ozbiljna. Broj oboljelih se rapidno povećava. Ono što je najveća opasnost činjenica je da može doći do sloma zdravstvenog sistema ukoliko dođe do velikog i naglog priliva pacijenata. Danas imamo 43 zdravstvena radnika koja su pozitivna na COVID, i to je jedan dodatni problem”, rekla je dr. Izetbegović, napomenuvši i to da su zabilježili nedavno i jednu vrlo ozbiljnu situaciju kada je 12 pacijenata, pozitivno na koronavirus, ušlo u Klinički centar.

Svi su imali – ili loše urađen nalaz – ili su prešutjeli neke informacije u epidemiološkoj anketi. Srećom, sve smo pacijente tretirali kao da su COVID pozitivni”, kazala je Izetbegović za N1 te je zaključila kako je ogroman pritisak na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali da može da tvrdi kako je svaki laboratorijski proveden test besprijekorno urađen i da su podaci za to provjerljivi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad