Konaković: Kukavički budžet privredu u KS drži na respiratorima i slijedi krah

Vijesti 28. jul 202019:16 > 19:32
TVSA

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo uputili su veliki broj kritika Vladi KS zbog predloženog dokumenta rebalansa budžeta. Opozicioni zastupnici molili su nadležne da povuku ovaj dokument koji, kako su istakli, neće pomoći privredi da preživi.

“Narod i pravda je protiv ovog kukavičkog budžeta. Planirate upumpati pare u općine, a to njima ne treba, to treba privredi. Četiri mjeseca ste govorili kao papagaji da čekate FBiH, Miličević, Solaka i Novalića. Mi bi umrli čekajući njih. Morali ste biti hrabriji, zarezati. Vama rastu putni troškovi. Vi ste u rebalansu budžeta napravili veću projekciju putnih troškova nego kada nije bila pandemija”, rekao je Konaković.

Zamolio je ministra finansija KS Jasmina Halebića da naprave amandman kojim će skinuti novac dodat na putne troškove i izračunaju koliko bi to pomoglo ljudima.

“Zemljište, šume i zasadi – povećali ste za milion, na stavri koje nas neće održati u životu jer mi sada kada vas smijenimo doći ćemo na belaj zato vas i molim. Ovo su pare koje su bile žive, imali ste namjenski novac da pomognete privredi, a ni marku niste dali sem GRAS-u koji i jeste naša obaveza. Nijedna stavka nije pala. Ovaj budžet jer cirkus. Kako ćemo dočekati 2021? Znam da možete bolje i ne znam zašto niste bolje”, upitao je Konaković.

Upozorio je da predloženi rebalans budžeta “drži u životu privredu još nekoliko mjeseci i to na respiratoru, a da onda slijedi krah”.

Molim vas povucite dokument. Nemojte podleći politikama koje traže da date novac načelnicima za krpljenje ulica, neće vam pomoći, dajte da ljudima pomognemo. Ne znam imate li osjećaj kako ljudi koji se bave turizmom i razmjenom roba žive? Oni su na koljenima. Nećemo glasati za ovakav budžet. Predlažemo da naš ekspertni tim sjedne s vama, uredimo ga i vratimo da ga usvojimo u hitnoj proceduri. To možemo za pet dana”, rekao je Konaković.

Zastupnica Vildana Bešlija kazala je kako se “Vlada KS hvalila kako će spasiti sedam institucija kulture, a da u budžetu nema niti jedne KM za njih”.

“Mnogi privrednici nisu dobili podsticajna sredstva. Mnogi radnici su bez posla zbog sporotsti vlade koja nije imala hrabrosti da predloži adekvatne mjere. Bojim se buđenja 2021. i pridružit ću se apelu kolege Konakovića da povučete budžet da ga pokušamo zajedno napraviti boljim”, kazala je Bešlija.

I zastupnici SDP-a u Skupštini KS najavili su da neće podržati ovaj rebalans budžeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad