Apel uoči bajramskih praznika: Maska, distanca, bez grljenja i ljubljenja

Vijesti 29. jul 202009:34 > 09:37
N1

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u Novom danu na N1 kazao je da je stanje kritično i da je zdravstveni sistem pred kolapsom nakon velikog povećanja broza zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini.

Uoči Bajrma, Čerkez je poslao jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine. 

“Svi znamo da je Bajram jedan od najvećih praznika. Sva veća okupljanja, pa čak i ona okupljanja sa rodbinom, sa sobom nose rizik širanja infekcije. Zato posebno moramo u ovom trenutku misliti na te najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. Stoga smo i apelovali a i razgovararali sa Islamskom zajednicom, da ovaj bajram obilježivmo u svojim kućama, u krugu najuže porodice. Jer, kao što sam rekao, već okupljanja, pa čak i sa širom rodbinom nose jako visoke rizike”, naveo je Čerkez.

“Mi smo rekli jučer da smo vrlo blizu španskom scenariju. Šta to znači? Mogli smo reći da li je to italijanski, engleski, belgijski, francuski scenarij, zemalja koje su imale toliki broj oboljelih da njihovi zdravstveni sistemi koji su izuzetno razvijeni, koji su jako veliki, nisu uspjeli da odgovore potrebama stanovništva. Pratimo trendove i ono što se dešava. Stanje je kritično. Činjenica je da je zdravstveni sistem pred slomom”.

Kako je kazao, zdravsteni sistem već više mjeseci radi danonoćno.

“Mjere koje su donesene se ne poštuju. Imamo velike prilive i pitanje je do kada ćemo moći odgovoriti potrebama stanovništva. Pitanje je kada ćemo reći da više nema mjesta u bolnici, da primimo. Ako se ovako nastavimo ponašati to bi se vrelo brzo moglo desiti. Kapaciteti se brzo pune, ljudi se troše. Zamislite da ako budemo imali ispadanje pojedinih kadrova u zdravstvu koje obole i koje ne budu mogle više davati uslugu. Pitanje je zašto ne nosimo maske, zašto ne držimo distancu. Ja se nijednog trenutka, ni za ove bajramske praznike, ne plašim onoga što će se desiti u džamijama i što će se desiti na tim skupovima. Ja se plašim onoga nakon toga”, naveo je, te dodao:

“Koliko smo spremni da ispoštujemo da se nakon toga ne ljubimo, ne grlimo, ne sjedimo jedni pored drugih, nego nosimo maske i držimo distancu kao izraz ljubavi. Činjenica je da je bio veliki import, ali je i činjenica da smo u vremenu panedemije, da se virus jako teško može zaistaviti nekim takvim mjerama. Ali te mjere, što se tiče same granice, je pitanje državnih tijela”, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Poručio je da u cijeloj Evropi dolazi do rasta zaraženih. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad