Marić za N1: Još jedno vrijeme koje su pojeli skakavci

Vijesti 29. jul 202010:15 > 10:32
N1

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, rekao je da nemaju još uvijek ime ministara za rad, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, ali otkrio je da da će to biti mlađa ženska osoba.

“Taj proces je u toku i razgovara se sa kandidatkinjama i to će biti referentna mlađa osoba, jer to zahtjevaju demografski standardi i mi se moramo uklapati. Bilo je dosta kandidata, a to je sada svedeno na četiri imena”, naveo je Marić. 

VEZANE VIJESTI

Govoreći o uplati sredstava iz budžeta web portalu Sarajevskasehara.ba, o kojem se raspravljalo jučer na sjednici Skupštine KS-a, rekao je da je riječ i najcrnjem mogućem populizmu.

“Njemačka kancelarka je jednom kazala da su populizam i fašizam otprilike isto opasni. Jučer se raspravljalo, ne samo 45 minuta, nego skoro tri sata i to je uzalud potrošeno vrijeme. Pritom, nismo razgovarali o izmjeni i dopuni Zakona o obrazovanju, a škola je na pragu. Stavili smo to u drugi plan da bi razgovarali o pisanju nekog portala. Ko god je to pratio, mislim da mu se smučilo. To je uzalud potrošeno vrijeme i još jedno vrijeme koje su pojeli skakavci”, kazao je Marić. 

Da li je najveći problem u KS-u zdravstvo ili ekonomija, pitali smo ga. 

“Moramo naći načina da te dvije stvari prije svega unaprijedimo. Evidentna je kriza, i biće posljedica, poslije ovoga, a svakako smo traumatično društvo. Moguće su i frustracije. Moramo ojačati zdravstveni sistem”, istaknuo je.

Jučer u Skupštini KS-a nije glasao za inicijativu smjene prof. Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, koju je podnijela zastupnica Naroda i pravde Arijana Memić.

“To je proceduralno i zakonski nemoguće. Nije racinonalno i primjereno u ovom vremenu. Naprosto nije riječ tu o istini, to je riječ o dojmu. Vi kada plasirate takvu incijativu, imate dojam da neko je htio da je smijeni ili ne, a na kraju krajeva to je apsolutno nemoguće. Nemamo mogućnosti da utičemo, to je federalni nivo”, rekao je Marić.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad