Vlada FBiH zvanično potvrdila: U Sarajevu preminuo ministar Salko Bukvarević

Vijesti 29. jul 202012:43 > 12:46
N1

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je jutros na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zvanično je potvrđeno iz Vlade FBiH.

Ministar Bukvarević je 22. jula godine hospitaliziran usljed pogoršanja zdravstvenog stanja nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Detaljnije informacije o vremenu i mjestu ukopa, dženazi i komemoraciji ministru Bukvareviću bit će naknadno objavljene, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Osnovnu školu i Srednju građevinsko-geodetsku tehničku školu završio u Tuzli. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine je bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, od 1998. do 2007. direktor JU BKC TK-a, od 2007. do 2010. izabrani zvaničnik – profesionalni zastupnik u Skuštini TK-a, a od 2012. godine stručni saradnik za investicije u Sektoru za rudarstvo JP EPBiH.

Kao član komisije učestvovao u pisanju Ustava Tuzlanskog kantona. Učestvovao u formiranju Građevinskog odsjeka na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Radio na projektima “Perspektive naučnog istraživanja u oblasti eksploatacije ukrasnog kamena u BiH” i “Praćenje pomjeranja i deformacija terena u gradu Tuzli” te drugim. Dobitnik je brojnih priznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad