Vlada ZDK donijela prvu odluku o odobravanju subvencije plate za april

Vijesti 29. jul 202015:28 > 15:33
Zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je prvu odluku o odobravanju subvencije plate za april privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba Federacije BiH.

Subvenciju u visini minimalne plate u FBiH od 406 KM dobilo je 335 radnika zaposlenih u 31 pravnom subjektu i 95 fizičkih osoba, a odobreno je ukupno 136.010 KM.

Privrednim subjektima i obrtnicima koji su izvršili isplatu plate za april odobrena su sredstva na ime refundacije, a subjekti kojima je odobrena akontacija plate imaju obavezu da u roku od sedam dana nakon uplate dostave izvještaj i opravdaju sredstva.

“Komisija radi na obradi svih 1.600 pristiglih prijava, tako da na svakoj narednoj sjednici očekujemo nove odluke. Uz svaku odluku za april dostavit ćemo i informaciju o nepotpunim zahtjevima subjekata koji su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa, tako da ćemo već 4. augusta objaviti spisak 74 privredna subjekta, koji su dostavili prijave u periodu od 13. do 19. maja, kako bismo im omogućili da kompletiraju dokumentaciju i ostvare pravo na subvenciju”, rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Ovo ministarstvo uputilo je na plaćanje deset odluka o odobravanju subvencije polovine minimalne plate za mart, a narednih dana to će biti učinjeno i s preostale tri odluke. Subvenciju dijela plate za mart u iznosu od 203 KM dobilo je oko 5.000 radnika u ZDK-u.

Broj pristiglih prijava za april manji je za 600 u odnosu na mart, a prema Jelićevim riječima, jedan od mogućih razloga je i otpuštanje radnika u aprilu. Najavio je da će Ministarstvo za privredu nakon obrade svih zahtjeva izvršiti analizu i pripremiti cjelovitu informaciju o realizaciji prve interventne mjere za pomoć privredi, navodeći da se sve dosadašnje odluke o odobravanju subvencije mogu preuzeti na stranici zdk.ba, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad