Novootvorena Covid ambulanta u Domu zdravlja Vrazova pacijente prima i vikendom

Vijesti 29. jul 202016:41 > 16:57
N1

U redu stoje građani Sarajeva koji su odlučili da, zbog preventivnih razloga ili pak zbog pojave simptoma, posjete novootvorenu Covid ambulantu u Domu zdravlja Vrazova, koja će pored one na Saraj Polju pacijente primati i vikendom.

Epidemiološka situacija i stanje na terenu nam jednostavno diktira ovakav tempo da smo jednostavno otvorili ambulantu Covid centar Vrazova kako bi rasteretili Saraj Polje, tako da je ona otvorena jutros od 7:30 do 20:00 sati s tim što će raditi vikendom i za bajramske praznike“, kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Bilježi se i novi dnevni rekord zaraženih: 227 u Federaciji, 20 u Brčko Distriktu i 136 u Republici Srpskoj. Brojke u porastu govore u prilog činjenici da smo sve bliže kolapsu zdravstvenog sistema.

Statistički podaci pokazuju da je BiH trenutno najgora po broju zaraženih u čitavoj regiji. Dnevno vozilima Hitne pomoći prema Klinici Podhrastovi bude upućena tri do četiri pacijenta.

“Toliki je broj zaraženih u Kantonu Sarajevo da je bilo samo pitanje vremena kada će neko od naših uposlenika oboliti. Trenutno imamo zaraženih osam uposlenika, to nam stvara dodatne probleme. Inače zdravstveni sistemi padaju kad počnu da obolijevaju zdravstveni radnici, kad se u kratkom vremenskom periodu pojavi veliki broj oboljelih”, istakao je Adem Zalihić, direktor JU Hitne pomoći KS.

Početak takvog scenarija je i u BiH, i sliči bilo kojem drugom scenariju u kojem je zabilježena velika smrtna stopa

“Mogli smo reći da li je to italijanski, engleski, belgijski, francuski scenarij, zemalja koje su imale toliki broj oboljelih da njihovi zdravstveni sistemi koji su izuzetno razvijeni, koji su jako veliki, nisu uspjeli da odgovore potrebama stanovništva. Pratimo trendove i ono što se dešava. Stanje je kritično. Činjenica je da je zdravstveni sistem pred slomom”, naveo je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

Mi smo u dosta situacija došli do zaključka da i oni građani koji su bili pozitivni, koji su bili visoko infektivni i zarazni, nisu poštovali pravila samoizolacije, da nije bilo nikakave kontrole nad njima“, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

“Zdravstveni sistem ne može rješavati sam probleme koji su nastali zbog nepoštianja mjera. Mi moramo angažovati inspekcije MUP-ove, odnosno kantoni, koji moraju efikasno da rade, da nadziru provođenje mjera, jer zbog neprovođenja mjera mi imamo ove probleme”, dodao je Čerkez.

I dok gledamo kako brojke iz dana u dan rastu, neznatna prednost broja oporavljenih u odnosu na broj aktivnih slučajeva ulijeva nadu, ali istovremeno šalje upozorenje svima jer ukoliko je vjerovati svjedočenjima mnogih dugačak je put od zaraze do izliječenja, a i nakon toga prijeti mogućnost ponovnog obolijevanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad