Radončić: Neozbiljan čovjek i politička budala, njegove riječi me ne tangiraju

Vijesti 29. jul 202017:29 > 17:47
N1

Lider SBB-a i doskorašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je u današnjem gostovanju na N1 pojasnio kako je u svom mandatu predložio akcioni plan djelovanja u jeku migrantske krize, ali da to nije podržala vladajuća stranka. Kazao je da se nada da ista sudbina neće zadesiti novog ministra Selmu Cikotića.

Nema novca za migrantsku krizu u budžetu?

Problem migranata traje nekoliko godina i prethodni sazivi VM BiH se nisu posvećivali tom problemu. Ja sam nezadovoljan da imamo budžet koji nije tretirao migrantsku krizu. Ja ne glasam, ja nisam u Parlamentu, zastupnici glasaju zasebno zato i imaju svoj legitimitet“, kazao je o budžetu i tome da zastupnici SBB-a glasaju po svom nahođenju.

O svom nasljedniku je kazao:

Gospodin Cikotić je koliko ja memorišem bio dobar ministar odbrane, navijam i želim da napravi što bolji rezultat. Znam da će iz nekih medija imati limitirajuće faktore zbog ranijih nekih napisa, znam kako to može utjecati, ali se nadam da do toga neće doći i da će dobro raditi posao“, istakao je i kazao da:

Nije problem što neće dobiti 450.000 KM, moj procjena je d neće dobiti podršku gospodina Šefika Džaferovića da ušđe u Identifikaciju. Veći je problem da li će ministarstvo sigurnosti dobiti podršku vladajuće stranke da se uđe u projekat jačanja sigurnosti BiH kroz identifikaciju migranata za dobrobit BiH. Ja se nadam da će imati više uspjeha od mene i dobiti podršku jer ja tu podršku nisam dobio“.

Podsjetio je da je on lično predstavio akcioni plan kada je bio na toj poziciji.

“Ne trebam nikome davati savjete, radi se o ozbiljnom političaru”, dodao je za svog nasljednika.

To što on nije vidio ne znači da nije cijela BiH. Imao sam plan koji sam javno izložio i onaj dan kad sam dao ostavku sam predstavio plan da se migranti deportuju, u skladu sa međunarodnim zakonima i obeshrabrimo ih da dolaze u BiH“, dodao je.

Džaferović je gostujući na N1 rekao da niste dostavili plan?

Džaferović je budala. To je neozbiljan čovjek. Ponoviću ponovo, radi se o jednoj političkoj budaletini i njegove riječi me ne tangiraju. Nije on moj kolega i drago mi je da on nije moj kolega“, kazao je Radončić.

Da li će SBB podržati da Štitkovac bude ministar?

Nećemo podržati, radi se o nekompetentnoj osobi za tako važno mjesto. To nije ništa novo, ništa strašno. Vidjeli ste da gospodin Čampara nije podržao uglednog i priznatog glumca za mjesto ministra kulture, te očekujemo da DF da autoritativno ime. Ja se i ne sjećam šta je pričao, kažem da se radi o čovjeku koji nema ozbiljno menadžersko iskustvo. Potrebni su ljudi“, dodao je.

Šta će značiti ako DF bude insistirao da bude imenovan?

Za nas ništa“.

Hoće li to uzrokovati krizu u koaliciji?

Ne opterećujem se time“.

Odnosi u koaliciji u KS?

U KS time se bave kantonalni fukncioneri. Dobro radi ta vlada, treba joj malo više marketinškog talenta nego prethodnoj. Ono što ja vidim jeste da rade odgovorno i kvalitetno“, kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

To su uobičajene priče opozicije, vlada je stabilna i radi svoj posao odgovorno“, kazao je kao komentar na “priče” o odnosima u Vladi KS.

Situacija sa dr. Gavrankapetanovićem?

“Ja sam se osobno potrudio da on prihvati da vodi Opću bolnicu. Vidjeli ste da imamo sjajne rezultate i da to daje novu dinamiku u vođenju bolnice. U rekordnom roku je završio da svih sedam dana urgentni centar bude u toj bolnici”, kazao je.

S kim ćete na izbore?

“Sam”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad