I Hrvatska i BiH na meti kritika SAD jer nisu obeštetile žrtve Holokausta

Vijesti 29. jul 202022:37 > 22:42
Tanjug / Brendan Smialowski/Pool via AP

SAD su kritikovale zemlje istočne i centralne Evrope, među kojima Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, što nisu obeštetile žrtve Holokausta i njihove porodice pošto je sve manji broj preživjelih iz Drugog svjetskog rata.

Američko Ministarstvo spoljnih poslova (State Department) pozvalo je BiH, Belorusiju, Ukrajinu i posebno Poljsku jer “nisu odgovorile na zahtjeve o restituciji”.

U izvještaju se spominju i Hrvatska, Letonija i Rusija, prenijela je agencija AP koja ocjenjuje da će to vjerovatno izazvati nezadovoljstvo država koje su spomenute u tekstu.

“Mnogo vremena je prošlo, a akcija je hitna”, naveo je šef američke diplomatije Mike Pompeo u izvještaju na oko 200 strana u kojem se spominje 46 zemalja i primjena njihovih obaveza prema restituciji iz 2009. godine.

Izvještaj je trebalo da bude objavljen u martu ali je to odloženo zbog epidemije koronavirusa i zabrinutosti da bi mogao da podstakne antisemitska djela tokom ekonomskom zastoja zbog epidemije.

“Kako obilježavamo 75. godišnjicu od kraja Holokausta, ostala je zaostavština masovne pljačke nacista i to pitanje uglavnom nije riješeno”, rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, s obzirom na starost preživjelih od Holokausta, od kojih mnogi žive u siromaštvu, izvještaj treba da bude podsjetnik da zemlje moraju da djeluju sa “većim osjećajem hitnosti” kako bi se obezbijedili restitucija ili obeštećenje za imovinu koja je oduzeta žrtvama Holokausta i drugim žrtvama nacističkog progona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad