Čarkadžić: Dobro je da je obećanje Čovića ostalo neispunjeno

Vijesti 30. jul 202008:32 > 08:46
N1

Istraživač i kourednik Istinomjera Denis Čarkadžić, gostujući u Novom danu na N1 i komentarišući online sjednicu Parlamenta Federacije BiH na kojoj je pomoćnik ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića Željko Matoc sjedio u potkošulji, rekao je da je ta scena sama po sebi dovoljna.

“Pokazuje jednu vrstu odnosa ovog gospodina spram institucija za koje radi. Puno više je bilo bitnijih stvari kada je ta sjednica u pitanju za komentaristi, a koje su nekakao prošle ispod radara”, kazao je Čarkadžić.

Mišljena je da smo jučer izašli iz jedne fabrikovane krize u vezi budžeta.

“Ali ne bi me iznenadilo da uletimo u novu. Jedna stane, u drugu se krene. Jedan broj političke scene tako se održava na vlasti. Ključno je sada da se virus i njegovo širenje zaustavi. Vidjeli smo da smo prvi na svjetskim listama po broju zaraženih na milion stanovnika, i to bi trebao biti fokus vlasti u narednom periodu“, istaknuo je. 

Govoreći o budžetu, kazao je da je cijela kiriza fabrikovana i najvaljena je.

“Vrlo jasno je martu, nakon što je Zastupnički dom izabrao nove/stare članove Centralne izborne komisije, gospodin Čović rekao – neće biti usvojen proračun, sve dok se van snage ne stavi ta odluka. I dobro je što je na kraju to obećanje gospodina Čovića ostalo neispunjeno. Jučer smo konačno dobili budžet i dobro je što znamo da ćemo imati izbore”, naveo je Čarkadžić.

Ključno je, smatra on, ukoliko se nešto ne promjeni drastično u naredne dvije godine, kada je u pitanju poštivanje vladavine prava, mi nećemo znati ni naredne 2022. godine hoćemo li ili nećemo imati izbore.

“Odnosno hoće li nekome pasti na pamet, da na ovaj ili onaj način ugrozi kompletan izborni proces. To je prema mom mišljenu, ono na šta svi u BiH trebaju obratiti pažnju, uključujući i Međunarodnu zajednicu, da se ovakvim stvarima konačno stane u kraj”, rekao je Čarkadžić.

Naveo je i da je nevjerovatno da se u jednoj državi treba raspravljati i dovoditi u pitanju trebaju li se održati izbori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad