Fejzić: Žrtvujemo Kurban bajram za opšte dobro i zdravlje svih građana

Vijesti 30. jul 202011:22 > 11:27
N1

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić pozvao je muslimanske vjernike u toj zemlji da prilikom proslave Kurban bajrama poštuju epidemiološke mjere.

Fejzić je u bajramskoj čestitci kazao da vjernici moraju pokazati strpljenje i podnijeti žrtvu uslijed epidemije koronavirusa u Crnoj Gori. Reis je pozvao vjernike da se uzdrže tradicionalnim posjeta tokom Kurban bajrama zbog epidemiološke situacije.

“Poštovani vjernici pozivam vas ovim putem da se pridržavate mjera zdravstvenih nadležnih ustanova i institucija. Znam da su običaji Bajrama posjete i obilasci prijatelja, komšija i rođaka. Posjećivanje i praštanje je svrha Bajrama i pozivam da svojim praštanjem ljudima oko nas nadoknadimo to što ih nećemo moći posjetiti. Neka nam praštanje na ovaj Bajram bude dupla doza i neka nam uvećano praštanje zamijeni to što nećemo moći da posjećujemo jedni druge”, kazao je Fejzić.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori, zabranilo okupljanje više od 20 osoba u zatvorenom prostoru i 40 na otvorenom. Preporučeno je vjerskim zajednicama i da obrede održavaju bez prisustva vjernika. Fejzić je podsjetio da je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori odlučio da, zbog epidemiološke situacije, ove godine ne bude klanjan bajram-namaz u džamijama.

“Kao odgovorni ljudi i nakon širokih dogovora unutar Islamske zajednice odlučili smo se da ovoga Bajrama nema bajram-namaza, odnosno molitve, kako je to obaveza i viševjekovna tradicija na ovim prostorima. Problem koji hara cijelim svijetom, pandemija virusa COVID-19, uspio je da zatvori na momenat naše džamije. Za nas je svakako tužan Bajram i to je tužna činjenica”, kazao je Fejzić.

Istakao je da muslimani u Crnoj Gori ove godine neće imati ni svoje predstavnike na hadžu, s obzirom na to da su vlasti Saudijske Arabije zatvorile svoje granice za hodočasnike. Fejzić je pojasnio i da su vanredne okolnosti u kojima muslimani dočekuju Kurban bajram prilika da iskažu zahvalnost na blagodatima koje imaju.

To je prilika da vidimo koliko je lijepo živjeti u spokoju. To nam je možda i prilika da razmislimo da li smo dovoljno cijenili slobodu, zdravlje i ugodan život. Da postavimo sebi nekoliko pitanja. Pošto je ovo, između ostalog, Bajram žrtvovanja mi smo se odlučili da zarad zdravlja svih građana u Crnoj Gori, jer mi funkcionišemo svakodnevno u svim mjestima i gradovima, damo pozitivan impuls borbi protiv ovog virusa i da žrtvujemo ovaj Bajram za opšte dobro. Za dobro i zdravlje svih građana u našoj zemlji”, rekao je Fejzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad