Ministarstvo: Tri moguća rješenja problema otpada u Drvaru i Bosanskom Grahovu

Vijesti 30. jul 202013:57 > 14:04
N1

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, odmah po dobivanju informacije da je otpad u općinama Drvar i Bosansko Grahovo nezakonito skladišten obavijestilo je Federalnu upravu za inspekcijske poslove, kao i nadležno tužilaštvo, kazali su iz Ministarstva u odgovoru na upit N1.

Odmah po dobivanju rezultata inspekcijskog nadzora, 7. jula 2020. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukinulo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi „Krom reciklaža“ Drvar i naložilo njegov povrat u Republiku Italiju.

Nakon više izvršenih inspekcijskih nadzora 24. jula 2020. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je rješenje prema kojem je firmi „Krom reciklaža“ konkretno naloženo na koji način mora postupati da bi se problem s nelegalnim odlaganjem neopasnog šrediranog otpada hitno riješio.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u Rješenju je naložila tri mogućnosti rješenja problema koje firma „Krom reciklaža“ mora realizirati.

1. Firmi „Krom reciklaža“ naloženo je da prikupi sav tekstilni otpad koji su razvozili po Federaciji BiH (Bosansko Grahovo, Drvar, Bihać, Busovača) da ga preveze na lokaciju predviđenu Dozvolom za upravljanje otpadom, koju je izdalo nadležno kantonalno ministarstvo, a to je industrijska zona u općini Drvar, na parceli Pasijak i isti tretira kako je i predviđeno pomenutom dozvolom.

2. Ukoliko pravno lice „Krom reciklaža“ nije u mogućnosti izvršiti mjeru navedenu pod tačkom 1, dužan je postupiti u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, Pravilnikom o prekograničnom prometu otpada i Odlukom o ratifikaciji Konvencije o kontroli prekograničnog prometa opasnog otpada i njegovom odlaganju- Bazelska konvencija i navedenu robu vratiti pošiljaocu u Republiku Italiju.

3. Ukoliko pravno lice „Krom reciklaža“ nije u mogućnosti izvršiti upravnu mjeru predviđenu tačkama 1 i 2, dužan je navedenu robu prikupiti, obraditi i konačno zbrinuti na odgovarajući način, a u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. Obradu otpada izvršiti kod ovlaštenog operatora za obradu predmetnog otpada (npr. šrediranje sjeckanjem i sl.). Konačno zbrinjavanje otpada izvršiti kod ovlaštenog operatora koji ima okolišnu dozvolu za preradu (suspaljivanje postupkom R1) predmetnog otpada (npr. suspaljivanje u cementarama).

Sve troškove koji proizilaze iz tački 1, 2 i 3 snosi pravno lice „Krom Reciklaža“ Drvar, a rok za izvršenje naloženih mjera je 30 dana od dana prijema ovog Rješenja. Žalba na Rješenje ne odlaže izvršenje Rješenja.

Osim toga, na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, održan je sastanak s vlasnicima firme „Krom reciklaža“ državljanima Srbije: Miljan Lainović, Krsto Medan i Rodoljub Dinić, a na kojem je prisustvovao i glavni federalni ekološki inspektor, koji im je na tom sastanku lično uručio navedeno Rješenje prema kojem moraju postupati.

“Vlasnici firme zvanično su na sastanku naveli da žele riješiti problem, ali da im je to trenutno onemogućeno od strane lokalne zajednice. Dodatni problem predstavlja i činjenica da je prekinuta sva komunikacija između lokalnih vlasti i njih kao investitora, koja je u početku osnivanja i pokretanja firme postojala.

Vrlo bitno je navesti i to da su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove na licu mjesta utvrdili su da se radi o neopasnom šrediranom otpadu – tekstilu, a radi sigurne potvrde izvršeno je uzorkovanje otpada i isti je proslijeđen na analizu kod ovlaštene laboratorije gdje je takođe potvrđeno da se radi o neopasnom otpadu, tekstilu.

Napominjemo da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dozvoljava uvoz samo neopasnog otpada isključivo radi reciklaže u skladu sa zakonski propisanom dokumentacijom poštujući međunarodne konvencije o prekograničnom prometu otpada, dok je uvoz opasnog otpada u Federaciju Bosne i Hercegovine zabranjen”, naveli su iz Ministarstva.

Inače, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, još 7. jula 2020. godine ukinulo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi „Krom reciklaža“ Drvar i naložilo njegov povrat u Republiku Italiju. Ovo Ministarstvo je odmah kontaktiralo i nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem povrata otpada kojeg je uvezla kompanija „Krom reciklaža“ Drvar u zemlju porijekla.

“Nakon sastanka održanog 17. jula s načelnicima općina Drvar i Bosansko Grahovo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je ponovo poslalo urgenciju nadležnom ministarstvu u Italiji, da hitno reagiraju. Nažalost, nikakav odgovor još uvijek nismo dobili”, kazali su. 

Nadalje, Federalno ministarstvo koliša i turizma FBiH o problemu je obavijestilo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, nadležno za okoliš na državnom nivou, koje je uputilo urgenciju Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u kojem je zatraženo da hitno obavijesti Ministarstvo zaštite životne sredine, zemljišta i mora Republike Italije da osiguraju da se predmetni neopasni otpad iz Bosne i Hercegovine vrati u Italiju, kazali su iz Ministarstva. 

N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad