Potrebe Mostaraca na čekanju dok u gradskim ustanovama uživaju u odmorima

Vijesti 30. jul 202017:31 > 17:36
N1

Ukoliko vam je potrebno hitno rješenje službe za katastar ili neka pravna odluka ili pak nešto treće, a pritom ste iz Mostara - morat ćete sačekati još dvadesetak dana. Godinama unazad, tako i ove, mostarske javne gradske ustanove uživaju u luksuzu organiziranja kolektivnog godišnjeg odmora koji traje i do mjesec dana. Potrebe građana na čekanju, skoro do jeseni.

Boška Ćavar svaki dan provjerava je li zatrpana rupa ispred njene zgrade. Trebala je biti davno, jer je inspekcija zabranila nastavak gradnje zgrade na mjestu zelene površine. 17. jula očekivala je radnike mostarskog komunalnog preduzeća da počnu sa sanacijom.

Pa ja mislim da je razlog zato što je bio to zadnji radni dan, jer je gradska uprava od ponedjeljka krenula na godišnji odmor, a dok mačke nema miševi kolo vode. Možda se oni još nadaju da će ovdje nešto moći graditi, ovdje je postalo užasno stanovati, jer su nas zagradili ovim građevinama“, kaže nam Ćavar.

Ona i njene komšije su od gradskih službi dobili odgovor da su na odmoru i da će morati sačekati, a iste te gradske službe dok su na navodnom odmoru – u drugom kraju grada danas uređuju cestu. Ipak, činjenica je da stotine radnika koji rade u gradskoj administraciji odmaraju svako ljeto kolektivno, cijeli mjesec.

“Oni su ostavili neke dežurne službe, zamislite jednog čovjeka, jednog inspektora na ovolike mahinacije koje se rade u gradu Mostaru. Evo samo danas znam tri primjera gdje su ljudi zvali inspekciju da provjeri gdje se gradi, ruši…”; dodaje Ćavar.

No inspekcija sigurno neće doći na te pozive, jer su na godišnjem odmoru. Mostarci su za usluge uskraćeni svako ljeto.

Tako da ukoliko neko naprimjer treba neku uslugu službe za katastar grada Mostara, naići će na zaključana i zatvorena vrata. Dali su jasno iz Službe za katastar građanima ovog grada uputu da su na godišnjem odmoru dugom 28 dana.

Neće samo u ovoj službi odmarati u Mostaru.

Isto stanje i u javnom pravobranilaštvu. Vrata su zaključana, a oni će doduše odmarati tri dana manje, odnosno 25 dana.

A podsjećanja radi, prosječno trajanje ljetnog godišnjeg odmora u Bosni i Hercegovini je deset radnih dana. A one, rijetke gradske službe koje rade, rade sa jednim službenikom, pa se u redu za uslugu čeka i po sat vremena. Na otvorenom, na suncu, a u ovom gradu je danas upaljen najopasniji, crveni meteoalarm zbog nesnosne vrućine. Aktivista Husein Oručević kaže – posebno, ove izborne godine – nije vrijeme za kolektivne odmore.

Oni bi trebali služiti prostoru, gradovima, ali prije svega onima koji imaju potrebu da dobiju neku uslugu, papir, dokument. Grad bi uvijek trebao biti otvoren, gradske institucije, administracija, na kraju krajeva vijeće. To su sve institucije koje donose najvažnije odluke za grad Mostar i za građane bi uvijek trebale biti otvorene. Tako nije bilo zadnjih osam godina“, mišljenja je Oručević.

Pa je tako Mostar postao jedan od rijetkih gradova u zemlji u kojem se u gradskim ustanovama odmara cijeli mjesec tokom ljeta, pa nekoliko sedmica tokom zime, a i onda kad se vrata ponovo otključaju – građani kažu – nema razlike. I na taj način sve stoji, godinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad