Bajram-namaz širom Bosne i Hercegovine

Vijesti 31. jul 202008:41 > 08:46
Fena

Jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz, a bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevo predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz je klanjan u 6.10 sati, a prema ranije objavljenoj instrukciji, sabah-namaz klanjan je isključivo u prisustvu imama, mujezina i članova džematskog odbora, dok su vjernici pozvani da zbog mjera uvedenih na sprečavanju koronavirusa, sabah-namaz klanjaju u kućama, a u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram

VEZANE VIJESTI

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova. Prema njegovim riječima blagdani su takođe i da se čovjek sretne sa čovjekom jer taj susret čini čovjeka sretnim, kao i trenutci kada se čuva i njeguje tradicija i da se ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

Bošnjaci u Srebrenici su dočekali još jedan Kurban bajram. Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Pored Bijele džamije u gradu, bajram-namaz je klanjan i u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu. Kao i Ramazanski i Kurban bajram je zbog pandemije koronavirusa klanjan na manje mjesta na području opštine Srebrenica nego što je to bilo u prethodnim godinama.

Centralna manifestacija obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom održana je jutros u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika bajram-namaz predvodio i hutbu govorio muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija je podsjetio kako se današnjim blagdanom sjećamo žrtve Ibrahima a.s., koji je bio iskušan time da nema djece do pozne životne dobi te, zatim, da to isto dijete treba žrtvovati u ime svoga Gospodara.

Bajram namaz u Mostaru klanjan je jutros u 39 džamija i mesdžida, a središnja manifestacija, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, održana je na nogometnom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. U hutbi je govorio o bitnosti spoznajnih suočenja s posljedicama izazvanim koronavirusom u svijetu, posebno Bosni i Hercegovini. Ukazao je na islamska načela odgovornosti, zdravorazumskog promišljanja i na nužnost traganja za znanstvenim rješenjima u svim kušnjama s kojima se suočava čovječanstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad