Novih pet smrtnih slučajeva od korona virusa u BiH

Vijesti 31. jul 202012:21 > 12:24
N1

Pet osoba je preminulo, a nakon testiranih 549 uzoraka potvrđene su 123 novozaražene osobe od koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj – potvrdili su predstavnici entitetskog Institita za javno zdravstvo.

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna starija žena iz Banje Luke, te četvorica starijih muškaraca, po jedan iz Banje Luke i Trebinja i dvojica iz Pala.

”Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija”, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare i ponovo pozvao građane da se prodržavaju propisanih mjera zaštite od infekcije Covid-19.

Najavio je i da će od naredne sedmice Institut raditi komercijalno testiranje vezano za turističke odlaske građana, a cijena će biti 200 KM.

Zeljković kaže da će, u skladu s novim smjernicama Svjetske zadravstvene organizacije, osobe kod kojih se nakon prvog testiranja potvrdi virus korona provesti u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti vršeno retestiranje i osoba će se smatrati izliječenom od virusa korona.

Međutim, sve će, kaže, zavisiti od kliničke slike svake osobe. Do sada je u tom bh.entitetu virus korona potvrđen kod ukupno 4.842 osobe.

Epidemiologinja u Institutu Јеlа Аćimоvić je upozorila da je trenutno u UKC-u Banja Luka hospitalizirano 70 oboljelih, a 13 je životno ugroženo i priključeni su na respirator.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad