Beganović: Situacija u KS nije alarmantna, riječ je o porodičnim klasterima

Vijesti 31. jul 202016:00 > 16:12
N1

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović kazao je za N1 situacija u KS ozbiljna i zabrinjavajuća, ali da nije alarmantna ukoliko analiziramo brojeve novozaraženih, odnosno odakle oni dolaze.

“Brojke budu zabrinjavajuće, ali ako to ozbiljnije analiziramo, možemo izvući neke druge zaključke. Danas imamo 117 novozaraženih, ali treba se uzeti u obzir da je od toga 71 osoba već bila u izolaciji i one su u porodicama u kojima već ima oboljelih. Dakle, obrađeno je 357 uzoraka, a potvrđen virus kod 117, od njih 71 iz porodičnih kalstera i to su ljudi koji su u samoizaolaciji od ranije”, rekao je Beganović.

Dodao je kako je to pokazatelj da se ukućani koji imaju oboljelog u domu ne pridržavaju uputa i mjera koje je Zavod za javno zdravstvo KS izdao još 30. aprila.

Beganović je rekao kako se u izolatoriju na Podhrastovima trenutno nalaze 74 pacijenta koja su stabilno, a da su dva na respiratoru. U protekla 24 sata otpušteno ih je šest.

“Broj izliječenih u protekla 24 sata je 111. Ako poredimo s novozaraženim vidimo da situacija nije alarmantna, ali trebamo biti vrlo oprezni”, upozorio je.

Kazao je kako je Krizni štab KS spreman u slučaju da dođe do pogrošanja. U stalnom su zasjedanju i poduzimaju sve neophodne mjere.

Na pitanje da li je dobro to što je ukinuto retestiranje, kazao je kako slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije koja je rekla da nema potrebe za retestiranjem jer pacijenti većinom nemaju više simptoma nakon 14 dana, ali da postoje izuzeci.

“Testova imamo dovoljno. Zdravstveni sistem otežano radi jer je veliki pritisak i zbog toga je bitno da građani preuzmu odgovornost. Dosadašnji kapaciteti su bili dostatni. Postoje alternativni kapaciteti o kojima se razmišlja, a u pripremi je i osposobljanje prostora u krugu Opće bolnice ‘Prim.d dr. Abdulah Nakaš’, očekujući da možda na jesen bude veći priliv pacijenata. Nadamo se da neće doći do toga. Ako budemo poštovali mjere – neće”, zaključio je Beganović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad