U tuzlanskom BKC-u u toku komemoracija Salki Bukvareviću (VIDEO)

Vijesti 01. aug 202016:09 > 16:14
Fena

Komemoracija u povodu smrti federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića počela je u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru.

Komemoracija u Tuzli je upriličena nakon što je održana u Sarajeva, u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova porodice preminulog ministra.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića će biti obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija.

VEZANE VIJESTI

Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine. Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Novalić se oprostio od Bukvarevića na komemoraciji u Tuzli

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je na komemoraciji federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, održanoj u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Fena

Bukvarević je preminuo 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a Novalić je još jedanput uputio oproštajne riječi kolegi i prijatelju.

“Rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države. Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti”, rekao je Novalić.

Naglasio je da “oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života”.

“U godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio je mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice. Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca”, kazao je federalni premijer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad