Krizni štab u RS-u saopštio: Obavezne mjere za građane

Vijesti 03. aug 202015:10 > 15:27
Vlada RS

​Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, te donio Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID - 19) u Republici Srpskoj.

Krizni štab RS je produžio ranije donesene mjere do 17. augusta. Tako su produžene mjere zabrane javnih okupljanja u većim od 50 osoba, a ugostiteljskim objektima je radno vrijeme i dalje do 23 sata.

I dalje je zabranjeno prisustvo publike na sportskim takmičenjima.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:
1) na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,
2) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
3) omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
8. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.
9. Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Današnjim zaključkom produžena je zabrana rada đačkih domova.

Krizni šab RS danas je dao saglasnost da Crveni križ RS i Institut za javno zdravstvo RS donira humanitarnom društvu „Dobrotvor“ Mostar prehrambene proizvode i ličnu zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad