Kako spasiti turizam u Međugorju

Vijesti 03. aug 202017:15 > 18:41
N1

U Međugorju traje MladiFest, koji inače okuplja desetine hiljada vjernika iz cijelog svijeta. Ove godine, održava se sa znatno manjim brojem učesnika, a kako ističu turistički radnici u ovom mjestu - ni ovaj događaj neće spasiti religijski turizam Međugorja. Sve nade polažu u jesen i bezuslovni prelazak državne granice.

MladiFest je počeo prije tri dana, a okupio je oko 10.000 posjetilaca iz regije i Evrope. Ovaj festival inače posjeti i do 100 hiljada ljudi. Učesnici festivala se okupljaju u večernjim satima, a tokom dana – Međugorje pusto. Ovdje ističu da nema prostora za osude organiziranja skupa, jer kako tvrde – poštuju se epidemiološke mjere.

“To su izvanredno veliki vanjski prostori gdje se može nekoliko tisuća ljudi bez problema smjestiti da niko nikoga ne ugrožava. Može se održavati socijalna distanca? Može, aposlutno, a uostalom dobili smo naputke od kriznih stožera i lokalnog i županijskog, tako da se sve te mjere ovdje mogu primijeniti bez ikakvih problema”, kazao je Željko Vasilj, TZ Međugorje.

Na MladiFest-u prošlih godina najviše je bilo posjetilaca iz Poljske, Španije, Italije, Irske… Ove godine, samo rijetki su podnijeli žrtvu negativnog PCR testa, a onda i karantina po povratku u njihove zemlje. Na mjestima za molitvu u Međugorju uglavnom mladi vjernici iz naše zemlje i Hrvatske. Tvrde – uz vjeru, korona je bezazlena.

Pitali smo ih plaše li se korona virusa:

“Ma ne, ja znam da mene Isus čuva i da mi korona ne može ništa.”
“Ne plašim se, ne. Bog je jači od svega i nije mi to uopće bitno.”
“Ne bojim se, došao sam tu s vjerom i ta korona virus se ne gleda s vjerom. Bog tim upravlja, a ako je i dobijem – mislim da ću ozdraviti, koliko sam gledao, male su statistike da mladim ljudima može nešto bit.”
“Ne. Ima manje ljudi, ali koncentracija duha svetoga je ista.”

Virusa se ne plaše ni turistički radnici, ali strahuju za finansijsku dobit – od turizma ove godine ovdje se skoro ništa nije zaradilo.

“To ne zavisi od Međugorja, to zavisi od granica. Međugorje bi sad bilo puno, ali se ne može preći. Mi tu ne možemo ništa, to će određivati politika”, kazao nam je jedan turistički radnik.

Konkretno, bezuslovno otvaranje granica jedino bi, prema mišljenju turističkih radnika moglo spasiti ugostiteljski džep.

“Ona ograničenja koja se traže na granici su za nas ovdje iz perspektive Međugorja kao da su granice potpuno zatvorene. Kako će se dalje stvari odvijati u osmom mjesecu i dalje najviše će ovisiti da li će granica biti otvorena bez ikakvih ograničenja. Ako i dalje budemo imali ikakve mjere, teško će biti očekivati. U tom smislu smo samo djelomično optimisti”, kazao je Vasilj. 

A ako se to ne dogodi, ovo će ostati nezapamćena slika najpoznatijeg marijanskog svetišta na ovim prostorima, odnosno prazan plato ispred crkve Svetog Jakova u ovom mjestu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad