Proširenje turističke ponude pećine Orlovača kod Pala

Vijesti 04. aug 202010:31 > 10:34
Ilustracija

Na lokalitetu speleološkog kompleksa pećine Orlovača u Sumbolovcu, kod Pala, danas su počeli pripremni radovi za izgradnju amfiteatra za obuku speleologa i terase za odmaranje preko rječice Sinjeve s ciljem promocije i razvoja turizma i kako bi ovaj spomenik prirode bio još privlačniji, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da će planirani dodatni sadržaji obuhvatati i feratu, viseći most, smjerove za speleološku obuku, projekat upoznavanja učenika osnovne škole sa speleološkim tehnikama, organizovanje istraživanja pećine i spuštanje niz stijene sa profesionalnom opremom.

Samardžić je istakao i da je plan da se vidikovac koji se nalazi na vrhu pećine spoji sa feratom uz stijenu Orlovače u dužini 100 metara.

On je napomenuo da je urađen plan i program upravljanja pećine za narednih par godina i da se u skladu sa tim prave dodatni sadržaji, što su podržali načelnik opštine Pale Boško Jugović i Miroslav Simović, direktor Kulturnog centra Pale, ustanove koja upravlja pećinom Orlovača, koja je spomenik prirode.

U toku ove godine uspjeli smo da uradimo vidikovac do kojeg se dolazi stazom zdravlja, čija je dužina pet kilometara, kao i suvenirnicu. Takođe, biće urađen parking i jedna okretnica za autobuse, čega do sada nije bilo”, naglasio je Samardžić.

Direktor Kulturnog centra Pale Miroslav Simović rekao je da nastoje da prošire turističku ponudu i turističke kapacitete ove pećine, dodavši da je u planu pravljenje ferate – ekstremniji vid turizma uz mogućnost penjanja uz stijene koje će biti spojene sa visećim mostom na stijeni iznad pećine.

On je naveo da će praviti jedan mini-amfiteatar gdje će se održavati speleološka predavanja i obuka za mlađe kako bi mogli istraživati pećinu.

“Ulazimo u projekat pravljenja terase, gdje će svi posjetioci imati mogućnost da sjede, uživaju u ljepotama i čekaju svoj red za obilazak pećine”, kaže Simović.

On je zahvalio saradnicima, posebno Samardžiću, koji više od 10 godina radi na poboljšanju ponude pećine Orlovača, te da uz pomoć načelnika opštine Jugovića otpočinju projekte.

Jugović je naglasio da će Svjetska banka finansirati projekat izrade strategije turizma opštine Pale, za šta će izdvojiti 100.000 KM, a koja će odrediti na koji način će pećina biti korištena u smislu njene zaštite.

“Izvršili smo određena preusmjeravanja sredstava namijenjenih Kulturnom centru i dogovorili da dio bude usmjeren za sanaciju okolnog terena, izgradnju određenih sadržaja koji mogu doprinijeti i potpuniti turističku ponudu pećine. Dodatni sadržaji biće rađeni paraleno sa izgradnjom pristupnog puta koji treba ovih dana da počne”, rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, cilj je da u ovoj i idućoj godini i sa drugim pećinama na području Pala bude upotpunjen dio speleoloških aktivnosti pećine Orlovača.

Jugović je istakao da lokalna zajednica podržava sve ono što se radi u vezi sa unapređenjima turističke ponude pećine Orlovača, posebno dodatni sadržaji koji imaju perspektivu u turizmu koji je pogođen u doba virusa korona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad