Odgovor na upit N1: Gdje su respiratori?

Vijesti 04. aug 202011:39 > 11:47
N1

Federalna uprava civilne zaštite do sada je primila odgovore iz osam kantona, u vezi potreba za respiratorima u kliničkim centrima i bolnica, a iskazane potrebe prevazilaze broj dostupnih respiratora, potvrdila je za N1 Majda Kovač, portparolka FUCZ.

FUCZ je uputila kantonalnim ministarstvima zdravstva, također i Federalnom ministarstvu zdravstva upit da dostave svoje potrebe u što kraćem roku o neophodnim količinama respiratora za kliničke centre i bolnice na području svih kantona.

“Za sada u FUCZ su pristigli odgovori, tj. iskazane potrebe od osam kantona, još nije stigao zahtjev iz Kantona Sarajevo i USK, i prema iskazanim potrebama za sada imamo veće potrebe nego što imamo respiratora.

Bez ova dva kantona to je zahtjev za 117 respiratora. Na kraju kada dobijemo i ova dva ostala zahtjeva, prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, oni će onda zbog većeg broja, ustvari veće potražnje, raspodijeliti te respiratore”, kazala je Kovač.

Zeničko-dobojski i Kantonalno ministarstvo zdravstva njihovo iskazalo je potrebe za 25 respiratora, i Tuzlanski kanton je zatražio 35 respiratora.

“To su dva kantona koja su do sada tražila najviše, ali imamo i potrebe iz ostalih kantona. Oni će se, kako sam i rekla, rasporediti prema procjeni ZZJZ, oni već imaju određene šablone po kojima to treba podijeliti da li je to shodno epidemiološkoj situaciji ili broju stanovnika ili veličini bolnica, to biste trebali pitati njih, ali mislim da već postoje kriteriji po kojima će se to raspodijeliti”, dodala je portparolka FUCZ.

FUCZ je na osnovu uvid u registar Agencija za lijekove u dva navrata uputila zahtjeve za dostavu ponude veletrgovcima medicinskom opremom koji su registrovani za promet medicinskim sredstvima, njihovo skladištenje i prijevoz medicinskih respiratora – dvije kompanije odgovorile su na zahtjev od kojih je jedna Hercegovinalijek d.o.o. Mostar. Ispunjavala je sve Zakonom propisane uslove, te navela da je kao jedna od društveno odgovornih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom lijekova i medicinskih sredstava u BiH voljna izvršiti transport i skladištenje raspiratora na period od 6 mjeseci bez novčane naknade. Na ovaj način željeli su djelimično doprinijeti u borbi s krizom prouzrokovanom pojavom koronavirusa u cilju očuvanja zdravlja stanovništva BiH i na osnovu toga FUCZ je s Hercegovinalijekom još 23.6. zaključila Sporazum o poslovnoj suradnji za skladištenje, čuvanje i transport do njihove konačne raspodjele ako se desi prije isteka roka od 6 mjeseci. Respiratori se trenutno nalaze u skladištima Hercegovinalijeka d.o.o. Mostar u Sarajevu, pojasnila je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad