Reakcije iz BiH na Milanovićevu izjavu

Vijesti 04. aug 202014:32 > 14:54
Screenshot HRT

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je na obilježavanju godišnjice vojne akcije "Oluja" kazao da je "nakon rata bilo pokušaja da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat" i da je "to propalo kao namjera". Uslijedile su reakcije iz Bosne i Hercegovine, posebno na društvenim mrežama.

Prvi je reagovao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je Milanoviću poručio da “razočarao, ali i uvrijedio brojne građane BiH”.

Komšić je izjavio kako je potpuno neprihvatljivo i štetno po odnose između dviju država i po odnose u regiji da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavlja sa “anticivilizacijskom politikom negiranja haških presuda koju je snažno zastupala njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović”. Komšić je dodao da je Milanović sa stanovišta politike i sa stanovišta morala povukao potpuno pogrešan potez. 

Milanoviću su na Twitteru poručili iz BiH da se ne radi o “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” već o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP). 

Žalbeno vijeće je u konačnoj presudi Prliću i ostalima 2017. godine navelo da ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska bila umiješana u rat u Bosni i Hercegovini i da je prvi predsjednik nezavisne Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) zajedno sa čelnicima “Herceg-Bosne”.

Milanović je danas također izjavio da “nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad