Sud BiH poručio Tužilaštvu: Tužioci bez obraćanja Sudu oduzimaju dokumentaciju

Vijesti 04. aug 202014:59 > 15:04
N1

Iz Suda Bosne i Hercegovine je na adresu Tužilaštva BiH upućen dopis sa zaključcima koji su dostavljeni rukovoditeljima ove državne institucije. U zaključcima Suda BiH se, između ostalog, poruče se "često javljaju zakonom nepredviđene istražne radnje".

“Naime, pokazalo se u posljednje vrijeme kao uobičajen način prikupljanja dokaza od strane tužilaca, da se bez obraćanja Sudu za izdavanje naredbe, oduzima dokumentacija od drugih organa putem istražitelja koji, iako nisu prošli sigurnosne provjere, to rade iskorištavajući svoje pozicije, što nije u skladu sa članom 35. ZKP-a, a što u konačnici u suđenjima predstavlja dokaz koji je pribavljen na nezakonit način, o čemu su i sudije Apelacionog odjeljenja još mnogo prije zauzele svoj stav u presudama po ponovnim suđenjima”, naveli su iz Suda BiH.

Kako navode iz Suda BiH, “primjećeno je učestalo traženje usmenih naredbi za pretres prostorija bez poštivanja odredbi ZKP-a, koji predviđaju izdavanje takvih naredbi, izuzetno u slučajevim hitnosti, odnosno kada postoji opasnost od odlaganja i sa detaljno obrazloženim razlozima za hitnost izdavanja takvih naredbi uz, naravno obrazloženje osnova sumnje, pošto su se olako izdavale takve usmene naredbe, a što se kasnije manifestovalo i dalje manifestuje kao veliki problem u suđenjima. Po mišljenju Krivičnog odjeljenja to predstavlja na nezakonit način pribavljanje dokaza”.

“Sudije će ubuduće brižljivo razmotriti sve okolnosti zahtjeva, kako za izdavanje pismenih, a naročito za izdavanje usmenih naredbi, imajući u vidu sve zakonom propisane uvjete, te ukoliko isti, taksativno pobrojani uvjeti, nisu ispunjeni, za takve zahtjeve uputit će se tražilac usmene naredbe, da se redovnim putem obrati sudiji za prethodni postupak, a sve u cilju obezbjeđenja zakonitih dokaza u pojedinim predmetima i ‘netrošenja’ sudija, kao i na nezakonito postupanje istražitelja i tako pribavljene dokaze, koji se u konačnici ne mogu prihvatati ni prilikom potvrđivanja optužnice, a pogotovo prilikom donošenja presude”, naveli su, između ostalod, iz Suda BiH u zaključcima koji su otišli na adresu Tužilaštva BiH.

U vezi si ovim dopisom i zaključcima, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić održala je Prošireni kolegij glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Navedeni zaključci, dostavljeni su pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne ‘neregularnosti’ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima. Tužitelji su mišljenja da navedeni ‘zaključci’ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava”, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Kao su naveli, zaključak Kolegija Tužilaštva BiH je da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima Suda BiH, “te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice”.

“Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja. Tužiteljstvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad