Tužiteljstvo BiH i SIPA: Dogovoren intenzivan nastavak suradnje

Vijesti 04. aug 202016:29 > 16:39
Fena

Prvi radni sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i novoimenovanog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma održan je u prostorijama Tužiteljstva BiH.

Na sastanku je dogovoren intenzivan nastavak suradnje u istragama organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i krijumčarenja osoba, terorizma, ratnih zločina i drugih kaznenih djela iz nadležnosti dvaju institucija, kao i nastavak rada u domaćim i međunarodnim operacijama u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala.

VEZANE VIJESTI

Također, istaknuto je da je vrlo bitno da su ove dvije institucije za vrijeme pandemije COVID 19, uspjele organizirati svoje kapacitete, te radne aktivnosti u svim linijama rada, nisu ni jednog trenutka prekidane – saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH i SIPA, od svojih početaka suradnje, nakon utemeljenja početkom 2003. godine, već skoro 18 punih godina, zajedno su u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima, neovlaštenog prometa opojnih droga, međunarodnog kriminala i drugih kaznenih djela iz svoje nadležnosti.

U saopćenju se navodi da su u proteklim godinama, realizirane istrage u stotinama predmeta, a zajedničkim radom uklonjeno je više zločinačkih organizacija, koji su svojim kriminogenim djelovanjem ugrožavale vladavinu prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Dodaje se da je po nalogu tužitelja za ratne zločine, realizirano više stotina lociranja i lišenja slobode osumnjičenih osoba, kao i rad na lociranju i pronalasku osumnjičenih i optuženih, koji su se skrivali izvan granica Bosne i Hercegovine, a pružane su asistencije i zaštita ugroženim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom, što je također važna nadležnost SIPA.

U ovom trenutku, Tužiteljstvo BiH i SIPA rade na više desetina istraga najsloženijih kaznenih djela, te sudjeluju u više međunarodnih operacija, u kojima zajedno s partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, prikupljaju dokaze za kazneno procesuiranje najsloženijih oblika kriminala – navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad