Brojke rastu, virus ne bira – medicinski djelatnici se spremaju za teži scenario

Vijesti 04. aug 202017:55 > 18:00
N1

Raste broje zaraženih, ali i oporavljenih u BiH. 233 osobe su se oporavile, 399 je novozaraženih, a 11 je smrtnih slučajeva. Brojke neprestano u porastu, a nadležni apeliraju na oprez, maksimalno odgovorno ponašanje i kažnjavanje neposluha. Istodobno, medicinski djelatnici pripremaju se za još teže scenarije.

Svakog jutra u devet sati kapije Podhrastova, klinike u kojoj su smješteni covid pacijenti sa težim kliničkim slikama, otvaraju članovi njihovih porodica. Noseći u rukama lične stvari njihovih najmilijh sa zebnjom koračaju ka ulaznim vratima. Tamo uz vrlo stroge epidemiolške i mjere kontrole predaju stvari uposlenicima, i bez dugog zadržavanja i mogućnosti da barem na sekund vide najvoljenije vraćaju se nazad. Već šest dan u Podhrastovima je i sin Burazerović Džeme.

“Zahvaljujem se svim ljekarima, sestrama, čitavom osoblju. Oni su heroji nad herojima. Da ih zovneš u po’ dana u po’ noći javit će se i dati sve informacije o djetetu i hvala im puno, Bog im dao sve što žele”, kazao je Džema Burazerović.

Uz nova upozorenja stanovništvu nadležni konstatuju pogoršanje epidemiološke situacije i konstantni rast novozaraženih. Uvjeravaju PCR testova ima dovoljno, a retestiranja su prekinuta shodno uputama Svjetske zdravstvene organizacije.

“To se odnosi na one osobe koje su postale pozitivne u proteklom periodu, a kojima nije istekao period od 14 dana u izolaciji. Govorimo o osobama koje imaju blažu kliničku sliku i koji nemaju simptome u protekla tri dana, u slučaju da posjeduju simptome njima se produžava sama izolacija”, pojasnio je Branislav Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo RS.

“Taj neki vrh incidencije, odnosno najveću incidenciju smo imali u prošloj sedmici. Ono što jesmo upozoravali kada dolazi do porasta broja oboljelih, doći će i do porasta broja hospitalizovanih i porasta broja smrtnih slučajeva”, kazala je Jela Aćimović, epidemiologinja.

VEZANE VIJESTI

A kada su brojke u porastu pritisak je najveći na zdravstvenim radnicima. Porast bilježe i u Brčko Distriktu gdje se od jučer počelo sa laboratorijskim testiranjem. U pripremi za najgori scenarij tamošnji Krizni štab raspolaže sa devet respiratora, a još pet je u procesu nabavke. Vrše se reorganizacija postojećih zdravstvenih odjela u nove COVID centre i ambulante.

“Pripremili smo grudni odjel i ginekologiju, koju smo privremeno iselili. Nastojimo prilagoditi za složeniji nekakav scenarij”, kazao je Akif Pezerović iz Kriznog štaba Brčko Distrikta.

Upravo složeniji scenarij predviđa imunolog Jasenko Karamehić. Poručuje brojke će biti još gore nije vrijeme za odmore.

“Mogu se mjere donijeti kakve hoćete, a ne alibi mjere samo da bi se donijele. One se moraju i pratiti, one se moraju i kontrolisati, tu ima inspekcija, ima policija, imaju resursi države, represivni aparate koji to rade”, pojasnio je.

Kao rezultat represivnih mjera u Kantonu Sarajevo su zatvorena tri ugostiteljska objekta, a od početka pandemije, od marta mjeseca izrečeno 96 prekršajnih naloga sa novčanim iznosom od skoro 160 hiljada KM.

“Intenzivne inspekcijske kontrole nastavljaju se i u predstojećem periodu, iako se po preporukama kriznih štabova dodatno trebaju uključiti i općinske inspekcije, a neophodno je i krajnje vrijeme da pokažemo maksimalnu individualnu i kolektivnu odgovornost počev od najmlađih do osoba treće životne dobi jer jasno je da virus ne bira”, kazala je Vildana Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

A one koje je već odabrao ili im se najmiliji bore sa COVID-om 19 želja je samo jedna: “Da svi ozdrave i da svi budu dobro I zdravo.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad