Zoran Milanović u žiži javnosti: Politika govori jedno, činjenice drugo

Vijesti 04. aug 202018:17 > 18:21
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u žiži je javnosti zbog izjave u kojoj je negirao presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Izjava je izazvala brojne oštre reakcije u BiH.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske: “Nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na sudu, na haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat. To je propalo kao namjera.”

Izjava je neprihvatljiva i štetna za odnose dvje zemlje, smatra član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i dodaje da je Milanović razočarao i uvrijedio brojne građane BiH.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nastavlja sa ‘anticivilizacijskom politikom negiranja haških presuda koju je snažno zastupala njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović…Ne mogu reći kako se nadam u to da će popraviti štetu, ali bi to bilo dobro i za njega i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.”

“Nažalost, stanje sa našim susjedima kada govorimo o ratnim zločinima tu nemamo neki uspjeh, da tako kažem, u smislu poboljšanja procesuiranja, da se pruži pomoć. Primjer nam je ova izjava a i svakako kontinuirana zloupotreba dvojnog državljanstva, gdje se državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo nađu na teritoriji Hrvatske i to im služi kao utočište, odnosno prilika da pobjegnu od pravosudnih organa u BiH”, rekao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH (SDA).

Udruženi zločinački poduhvat, presuđen u Haškom tribunalu je nepobitna činjenica, podsjećaju bivši logoraši i dodaju da je u presudi obuhvaćenja uloga i državnog vrha Hrvatske.

“Kada se govori o presuđenom UZP, u kome su učestvovali HVO, jedinice hrvatske vojske, odnosno sami državni vrh Republike Hrvatske, to je nepobitna činjenica. I ako to gospodin Milanović osporava, onda on sebe ne može nazivati Evropljaninom niti demokratom jer ne poštuje najvišu sudsku instancu. Onda se on bavi politikantstvom”, stav je Edina Batlaka iz Udruženja logoraša Mostar.

Politika je jedno, a činjenice nešto drugo. Podsjetimo, u presudi haškog tribunala u predmetu protiv Prlića i drugih, presuđeno je da je
šestorka, predvođena Jadrankom Prlićem, učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio stvaranje hrvatske teritorije koja bi potom bila pripojena Hrvatskoj. Ovo je ocijenjeno kao međunarodni oružani sukob u kojem je učestvovao i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad