Zlatan Mijo Jelić o optužbama koje mu se stavljaju na teret: Izmišljotine

Vijesti 04. aug 202021:23 > 22:31
Hrvoje Jelavić / Pixsell

U našem programu odlikovanje je komentirao i general HVO-a Mijo Jelić. Pozdravio je odluku predsjednika Republike Hrvatske, a komentirao je i optužbe da je počinio ratni zločin.

“Dojmovi su prekrasni, veliko priznanje za sve naše pripadnike i živuće heroje i poginule pripadnike. Mislim da je priznanje trebalo biti dodijeljeno prije i ne čekati 25 godina jer smo ravnopravno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u operaciji Oluja i mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez”, komentirao je odluku o odlikovanjima general HVO-a Mijo Jelić.

Komentirao je i optužbe da je počinio ratni zločin.

“To su špekulacije i izmišljotine. Prvi put vama kažem da je 2014. moja optužnica prebačena u Hrvatsku i odbačena je kao neosnovana i da nema elemenata da sam počinio kazneno djelo ratnog zločina, to je vraćeno u BiH i BiH ju je ponovno aktivirala i čim je podignuta krajem 2015. ja sam pet godina tražio da mi se optužnica prebaci u Hrvatsku jer se ne bojim nikakve odgovornosti jer nisam ni zapovijedio ni počinio zločin. Optužnica je prebačena i tužiteljstvo ju je prihvatilo i pokrenut će se istraga. U istrazi će se utvrditi da nema elemenata za optužnicu”, rekao je Jelić i nastavio: 

“U BiH se sudi po dva zakona, jedan je za pripadnike HVO-a, novi, a za pripadnike Armije BiH koji je vrijedio u to vrijeme.”

Kaže da nije napustio Bih i nema dvojno državljanstvo. On je samo državljanin Republike Hrvatske i nema državljanstvo BiH, te da je pobjegao od montiranog političkog procesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad