Runić: Porast broja zaraženih, a ispod prozora nam isparava otpad iz Italije

Vijesti 05. aug 202010:44 > 10:51
N1

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da je iz medija saznala za rješenje da "Krom reciklaža" ima rok od mjesec dana da ukloni tekstilni otpad dopremljen iz najugroženijih dijelova Italije tokom pandemije i premjesti ga na lokaciju Pasijak, kod Drvara, te zatražila da ono bude dostavljeno ovoj opštini kako bi se mogla uložiti žalba.

Runić je rekla za Srnu da federalna rješenja predstavljaju kupovinu vremena, te da 300 tona tekstilnog otpada isparava u Drvaru.

“Iz dana u dan javlja se sve više nelogičnosti u vezi sa otpadom iz Italije. Sad je otpad već recikliran i spreman za cementare, a do juče je bio sirovina za reciklažu, kako to?”, upitala je Runić.

Ona je upitala i zašto resorno kantonalno ministarstvo odbija da poništi rješenje o upravljanju otpadom ako je sad otpad namijenjen cementarama, te zašto je kantonalna Skupština odbila da prihvati zaključke kojima se tražilo preispitivanje zakonitosti izdatog rješenja.

“Šta se i zbog čega čeka? Nema pogona, otpad je nelagalno deponovan, obustavljen je dalji uvoz? U Federaciji BiH je zabranjen uvoz otpada radi deponovanja ili to ne važi za povratničke opštine?”, rekla je Runić.

Ona je istakla da se opet pokazuje tromost kantonalne i federalne administracije kada je riječ o Srbima povratnicima i povratničkim opštinama.

“Mi se suočavamo sa rapidnim porastom broja oboljelih od korone, a ispod prozora nam isparava 300 tona otpada koji je uvezen u vrijeme najveće pandemije iz najugroženijih dijelova Italije”, rekla je Runić.

Ona je upitala da li se italijanski scenario sprema povratničkim opštinama, gdje je više od 70 posto starije rizične populacije.

“Nastavljamo administrativnu borbu i opet apelujem na tužilaštva i istražne organe da ovaj slučaj što prije zaključe i da se odgovorni kazne”, rekla je Runić.

Ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo rekla je ranije Srni da firma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijak i obezbijedi njegovo spaljivanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad