Nekoliko lokacija u opticaju za uspostavu novog izolatorija u KS

Vijesti 05. aug 202017:08 > 17:17
N1

Dok raste broj oboljelih u oba bh. entiteta, u Kantonu Sarajevo počele su aktivnosti na formiranju novih izolatorija, ako dođe do rasta broja oboljelih. No, razloga za brigu i paniku nema, poručuju iz Ministarstva zdravstva. Kako tvrde, prvi dio aktivnosti bazirat će se na pripremi privremenog izolatorija koji se može osigurati u roku 24 sata. U opticaju je nekoliko lokacija.

Studentski domovi, Centar Skenderija, Olimpijska dvorana Zetra  te prostorije Građevinskog fakulteta Sarajevo moguće su lokacije za potrebe uspostave privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

Sve ukoliko se za tim stvori potreba, poručuje kantonalni premijer.

“Vidjet ćemo kako će se organizirati redovna studenska nastava, odnosno nastava na visokoškolskim ustanovama i od toga zavisi da li će to biti Studentski centar, da li će to biti neka od sportskih dvorana u Kantonu ili neki drugi prostor”, kazao je Mario Nenadić, premijer KS.

A upravo neke od tih prostora još početkom travnja obilazili su direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, te predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović.

U nedavnom intervjuu za N1, direktorica Izetbegović pojasnila je što bi bio posao institucije na čijem je čelu ukoliko se formira novi izolatorij.

“Nije moj posao da ja tražim. Posao je vlasti da od mene traži stručnu pomoć i da zatraži od nas održavanje jednog takvog izolatorija, koji bi oni formirali, a mi bi ga stručno opsluživali”, kazala je Izetbegović.

Po svemu sudeći prostor koji će uskoro biti formiran i koji će u Sarajevu služiti kao izolatorij biće u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. U njegovo formiranje uključen je i UNDP, a rok do kada bi trebao početi raditi je najkasnije 1.listopada.

“Otvaranje zavisi od procedura, od partnera, zavisi od javnih nabavki, ali u svakom slučaju, mi imamo spremne i alternativne prostore, u slučaju da bude trebalo, a nadamo se da neće. Poduzimamo sve neophodne korake da do toga ne dođe, prema tome građani Kantona Sarajevo ne treba da strahuju, zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da primi sve do jednog pacijenta koji bude eventualno obolio od kovida”, kazao je Kemal Beganović, ministarstvo zdravstva KS.

No, premijer Nenadić poručuje kako se kantoni sami ne mogu boriti protiv korone. Dodaje kako im je i neophodna pomoć nadležnih u Federaciji BiH.

S druge strane, iz entitetskog kriznog stožera ponovno naglašavaju.

“Ukoliko bude potrebno i ukoliko vidimo da adekvatni odgovori nisu spremni, svakako će se razmatrati zajednički i restriktivnije mjere, ukoliko bude potrebno. Smatramo da je ovaj mjesec, mjesec izazova i da moramo sada učini sve da sadašnju situaciju dovedemo u red”, poručioje Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva FBIH

A u tome im moraju i trebaju pomoći svakako i građani, poštujući sve mjere i upute nadležnih. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad