UKC Tuzla prestaje sa komercijalnim testiranjima na Covid 19

Vijesti 05. aug 202018:50 > 19:01
N1

Na području Tuzlanskog kantona dosad je zabilježeno 77 osoba smrtnih slučajeva. Klinički centar u Tuzli od danas neće vršiti komercijalna testiranja na COVID 19, jer čuva testove za svoje pacijente.

Univerzitetsko klinički centar za sada ima oko šest hiljada testova. Oni koji su kupljeni na početku i bili komercijalni, potrošeni su. U ponedeljak stiže nova količina nabavljena iz raznih izvora.

“COVID bolnica ne smije ostati bez PCR testova. Ja sam kao direktor donio tu odluku sa svojim saradnicima i stojim iza toga. Ako ću birati između COVID bolnice i nečije putovanja na godišnji odmor, ja biram bolnicu i osiguranika TK. Za njih sigurno neće nestati testova”, kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla

U COVID bolnici smješteno je 66 osoba, a pet je na respiratorima. Uzroci velikog broja oboljelih su nepoštivanje epidemiloških mjera ali i veliki broj pacijenata sa asimptomatskom kliničkom slikom koji su izvor infekcije.

“Imamo sve veći broj pacijenata koji dolaze u vrlo, vrlo teškom stanju. Meni pacijenti dolaze u zapuštenom zdravstvenom stanju. Očigledno se na nivou primarne zdravstvene zaštite ne obavljaju dijagnoze i terapije za koje su oni zaduženi. Dešava se da nam pacijent dođe i umre za dva sata. Mi tu ne možemo ništa”, kazala je Dilista Piljić, Klinika za infketivne bolesti UKC Tuzla.

Da su u fokusu pacijenti zaraženi koronom, dok ostali trpe, pokazuje i veliki broj prijava hroničnih bolesnika resornom ministarstvu koje će uskoro dostaviti plan rada svim zdravstvenim ustanovama.

“Ukoliko neko ima bilo kakvu iluziju da će ova situacija sa COVID-19 potrajati još par mjeseci, grdno se vara. Što prije prihvatimo da ćemo COVID imati kao uobičajeno oboljenje barem narednu godinu i po, dvije, po pretpostavkama na svjetskom nivou. Taj podatak nas navodi na to da moramo osmisliti kako da nam zdravstveni sistem funkcioniše i za ne-COVID pacijente, a ne samo isključivo za COVID pacijente”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Strateško planiranje je potrebno i kod nabavljanja opreme koja stalno nedostaje jer, primjera radi, dnevno se troši od pet do šest hiljada pari rukavica u UKC-u. Javne nabavke su komplikovane i traju dugo. Svaka improvizacija, provjerava se i Jusufović tvrdi da je oprezan.

“Meni su dolazili iz Tužilaštva, SIPA-e, regionale i državne. Onda se svi razbeježe, a svi vrše pritisak: Kupi, kupi. Ovo mora ići po zakonu o javnim nabavkama ili se moraju uključiti ostale institucije koje moraju te stvari promjeniti”, istakoa je Jusufović.

Struka poručuje da zdravstveni sistem i zdravlje građana ne smiju konstantno ovisiti od donacije i humanitarne pomoći. Bila korona ili ne, građani BiH naučili su da žive od sadake.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad