Čerkez: Ovo je zadnji čas da se svi korigujemo

Vijesti 06. aug 202014:12 > 14:28
N1

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj sjednici je produžio sve ranije donesene mjere za još 14 dana. Prema riječima pomoćnika federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza, ukoliko bude potrebe i u skladu sa situacijom, one se mogu mijenjati. Apelovao je na sve institucije i građane da se pridržavaju mjera kazavši kako je "ovo zadnji čas da se korigujemo".

Čerkez je istakao kako posljedice na zdravstvo i ekonomiju sada ovise od nas samih te da moramo zajednički raditi i pokušati odgovoriti na ovaj izazov koji je za mnoge od nas najveći u našim životima.

“Jako je bitan odgovor da svi budemo solidarni i implementiramo mjere koje su donesene. Imali smo lock down, naš osnovni razlog zatvaranja u tom trenutku je bilo da taj prvi udar pokušamo izbjeći i veliku smrtnosti te posljedice koje nažalost mnoge evropske zemlje nisu izbjegle. Svi smo svjedočili katastrofama i velikom broju smrtnosti”, podsjetio je Čerkez.

Kazao je kako smo bili zemlja koja je dala najbolji odgovor među tri zemlje Evrope i da smo uspjeli taj prvi loš scenarij da izbjegnemo.

“Važno je reći da smo u tom trenutku razmišljali i važno nam je bilo da jačamo zdravstveni sistem, ali smo to vrijeme zatvaranja koristili da pokušamo educirati stanovništvo o virisu koliko smo znali tada, sada imamo više saznanja. Popuštali smo mjere i to je popuštanje je došlo periodično između kojih smo redovno mjerili efekte i zadnja mjera kada je donesena imali smo stabilnu situaciju. Jedina mjera koja je donesena mimo nas je ukidanje samoizolacije, donesena od RS i nije bilo osnova da ostane u FBiH s obzirom da građani ulaze preko svih graničnih prelaza i zbog ekonomije ne možemo živjeti stalno zatvoreni. Želimo pokušati živjeti u suživotu s ovim virusom, da imamo neki novi život koji se može živjeti uz ove mjere”, rekao je Čerkez.

Naglasio je kako su mjere koje imamo “efikasne i kvalitetne, ali i u velikoj mjeri restriktivne jer ograničavaju današnji život ekonomije s obzirom da je dozovljeno da u zatvorenim prostorima bravi do 50, a na otvorenim do 100 osoba.

“Ono što je važno je da one omogućavaju određeno funkcioniranje ekonomije. Ukoliko bi došli do restirktivnjih mjera doveli bi se u pitanje kako živjeti i preživjeti. Zbog toga pokušavamo da zajednički napravimo jedan front i damo određene napore u borbi protiv Covida i ispoštujemo preporuke jer će one biti garancija da će ekonomija moći raditi makar u ovom obimu. Nepoštivanje mjera dovodit će do velikog broja zaraženih, ispadat će nam mnogi sektori i bit će teže i teže. Ovo nije pitanje samo zdravstva, ovo je pitanje zajedničkog djelovanja sa stanovništvom i drugim institucijama”, rekao je Čerkez.

Ponovio je kako očekuju jači angažaman ministarstava unutrašnjih poslova i inspekcija na terenu na nivou kantona i opština, te da počnu snažnije raditi na vršenju nadzora implementacije mjera. Najavio je kako će Krizni štab sutra održati sastanak s predstavnicima Federalne uprave policije i Federalne uprave za inspekcijske poslove, a na poziv premijera FBiH te je izrazio nadu da će to biti početak jačeg uključenja svih.

“Stanje danas je teško, ali još uvijek kontrolisano. Sam broj smrtnih slučajeva od 28.7. do 3.8. – 38 pokazuje ozbiljnost, a sve veći broj mlađe zaraženih pokazuje da virus ne bira, ali mi možemo izabrati da li ćemo ići na razična mjesta ili ne i da li ćemo se po preporukama ponašati. Iamo jako dobrih primjera i sredina kao što je Mali Stolac gdje je preko 100 ljudi bilo obuhvaćeno, sada imamo 19 aktivnih slučajeva, sve je sređeno. Imamo dobre rezultate u ZDK, imamo i u Sarajevu na pojedinim mjestima. Zdravstveni sistem maksimalno koliko može odgovara, ali ne bih želio da dođemo u situaciju da dođemo do značajnog povećanja broja oboljelih sa jeseni da ne možemo primiti u zdravstvne ustanove. Ne mislimo da je veliki broj obljevanja ako gledamo prosijek, ali je pitanje koliki nam je kapacitet. Najveći sistemi nisu uspjeli odgovoriti tom izazovu. Ovo je zadnji čas da se korigujemo”, poručio je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad