Lutanja pacijentice koja se od raka liječi u pandemijskim uslovima

Vijesti 06. aug 202017:06 > 19:01
N1

Nema novog lockdowna - poručuju danas iz kriznog štaba Federacije BiH. Dosadašnje mjere ostaju na snazi. Danas nešto manji broj testiranih, a samim tim i novozaraženih - 262. Istovremeno u prvi plan izbijaju - popunjenost bolničkih kapaciteta, obustava godišnjih odmora zdravstvenim radnicima i članovima kriznig štaba, ali i dugi redovi pacijenata koji poručuju crveni alarm je upaljen.

Višesatna čekanja u redovima za trijažu dijaliznih i onkoloških pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, slika je koju nam pokazuje Tihomir Ćatić iz Viteza. Prije godinu dana i sam je prošao borbu sa rakom debelog crijeva, a jutros je na prvi onokološki pregled dovukao člana šire porodice, zetovu sestru od 28 godina čija borba sa karcinomom tek počinje. U daleko težim, pandemijskim okolnostima svaki put kada dolazi iz Viteza izdvojit će 61 KM koliko iznose minimalni troškovi putovanja, a prije toga osigurati odobrenje kantonalnog zavoda za liječenje u drugom kantonu i covid negativni test ne stariji od 48 sati. Nakon svega dolazi u Sarajevo gdje počinju lutanja.

“Dole čeka sat vremena u redu, nisi ovdje u nekoj žutoj zgradi. Bolan gdje to ide čekaš sat vremena da uđeš u bolnicu i da te neko drugi mora po krugu vodati”, rekao je Tihomor Ćatić.

Vremena za lutanja nema. Situacija u jedinom sarajevskom izolatoriju Podhrastovi sa alarmantne prelazi u kritičnu. Kapaciteti su popunjeni i svega 10 do 15 novih mjesta može se osigurati. Iz najveće državne zdravstvene ustanove poručuju što hitnije, koliko danas, oformiti nove izolatorije. Toliko brzo izolatorij, ukoliko se bude slijedio zakon, neće biti gotov.

“U ovoj državi nije suspendovan nijedan zakon, da se moraju sporevesti svi zakoni, u smislu javnih nabavki izbora ponuđača, žalbenih rokova, uvođenja izvođača, roka i tako dalje i dalje”, kazao je Kemal Beganović iz Ministarstva zdravstva KS.

A dalje se ni na odmor ne može. Premijer Kantona Sarajevo naredio je obustavu odlaska i hitno javljanja svih zdravstvenih radnika na godišnjem odmoru zbog pogoršanja epidemiološke situacije . Priča o nedostatku kadra najuočljivija u manjim mjestima.

U Goraždu nema infektologa i pulmologa, a oboljele liječe doktori iz Urgentnog odjela i internisti. Slično je i u i u Kantonu 10 gdje se priprema novi Covid odjel.

VEZANE VIJESTI

“U županijskoj bolnici Livno mi smo u fazi izgradnje jednog Covid odjela sa malo većim kapacitetom koji će sadržati između 25 i 30 kreveta. Do sada nismo imali infektivni odjel, a tu ulogu sa za sad preuzeli naši internisti, neurolozi i druge specijalnosti”, kazala je Diana Mamić iz Kriznog štaba Kantona 10.

Opći je nedostatak anesteziologa u cijeloj BiH konstatuju u Zvorničkoj bolnici te dodaju da bilježe blago poboljšanje epidemiološke slike u odnosu na period prije dvije sedmie kada su njihovi ambulantni covid kapaciteti bili puni.

“Imamo trenutno na raspolaganju 17 respiratora i u fazi nabavke je još pet. Svi pacijenti koji leže kod nas u Zvorniku su sa srednjom kliničkom slikom i nema niko priključen na respirator, tako da vam mogu reći da je trenutno nedostatak anesteziologa je trenutno samo u bolnici Zvornik, a sve ostalo što se tiče ljudstva je sasvim zadovoljavajuće”, poručio je Ivan Popović, direktor bolnice u Zvorniku.

Sa druge strane pacijenti Univerzitetskog klinčkog centra Republike Srpske ističu upaljen je crveni alarm. Konstatuju da brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija opasna te pozivaju na odgovornost, čega nema kod Tihomira s početka priče, te samokritično poručuje:

“Ja sam jednostavno naučio da ne vjerujem ni u šta, mene ne može ubijediti niko, ali eto moraš poštovati pravila i gotovo. Nešto postoji, a sad šta je.”

Šta je god toga u kraljevskog gradu Ključu, općini sa svega desetak hiljada stanovnika nema nikako. Pozitivni primjer kako se pola godine čuva vlastito i zdravlje drugih ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad