Povratak Kriznog štaba FBiH i dva ključna problema

N1

Novih restrikcija za sada neće biti, ali se stare moraju poštovati- u najkraćem je poruka kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva, koji se vratio se press konferencijama. Uprkos kritikama - u svom radu propuste ne vide.

“Činjenica je i da smo u jednom trenutku malo htjeli da popustimo ljude uz razloga i mentalnog zdravlja i konstantnog forsiranja ove teme”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

Povratak članova Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva u obraćanju javnosti iskorišteno za novi apel i samopohvale, kako je njihov rad bio na visokom nivou. Pomoćnik Federalnog ministarstva zdravsta kaže da je krizni štab odgovorio blagovremeno na pandemiju, uvođenjem mjera koje su spriječile prvi talas koronavirusa. Lockdowna neće biti, jer ekonomski ne možemo izdržati ali će mjere ostati. Ugostiteljski objekti su jedan od glavnih problema

“Ovo nije pitanje samo zdravstva, ovo je pitanje zajedničkog djelovanja sa stanovništvom, ali i pitanje drugih institucija. U ovom trenutku mi očekujemo jači angažman MUP-a koji su prozvani i naredbom i odlukom Federalne vlade i inspekcija na terenu na nivou Kantona i Opština da počnu da rade snažnije”, rekao je Čerkez.

A oni koji treba da kontrolišu provođenje epidemioloških mjera, kažu da su imali pune ruke posla u proteklom periodu.

“9.849 inspekcijskih nadzora. Izdato 1.202 rješenja zaotklanjanje nedostataka, izrečeno 226 prekršajnih naloga, a kazne su ukupno iznosile 411.215 hiljada KM”, saopšteno je.

VEZANE VIJESTI

Ipak problema u kontrolisanju poštovanja epidemioloških mjera je bilo, piznaje glavni federalni zdravstveni inspektor. Broj ljudi koji treba da kontrolišu je najveći problem.

“Broj sanitarnih inspektora je mali. Odgovoriti tom izazovu zahtjeva veće resurse, zahtjeva veći broj inspektora koje bi angažovali”, rekao je Nijaz Uzunović, glavni federalni zdravstveni inspektor.

Upravo koordinacija kantona i federalnog nivoa smatra se glavnim problemom. Kantoni rade, ali su prema Čerkezovom mišljenju neefikasni. Problem je i u kapacitetima, ali i u provođenju donesenih mjera Federacije.

“Evidentno je da još uvijek nema adekvatne primjene ni člana Zakona, ni adekvatnog nadzora nad primjenom mjera na nivou kantona. To je ono što je evidentno i sa tim vrlo otvoreno u javnost izlazimo”, navodi Čerkez.

Drugi problem – nabavka testova. Najavljeno je da će FBiH nabaviti 100.000 testova koji će biti raspoređeni Kantonima koji za dodatne nabavke moraju sami da se potrude, jer imaju, kako kaže Čerkez, svoje budžete. No, iz kantonalnih bolnica poručuju kako nije lako nabaviti testove, Zakon je jasan.

“A svi vrše pritisak, kupi, kupi. Ovo mora ići po Zakonu o javnim nabavkama ili se moraju uključiti i ostale institucije koje mogu te stvari promjeniti”, naveo je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Zbog svega, za petak je federalni premijer zakazao sastanak sa predstavnicima Federalne uprave policije i za inspekcijske poslove, ali i Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva, kako bi se donesene mjere pratile i kontrolisale, ali i pokušali pronaći modele kako efikasno nastaviti borbu protiv COVD-a 19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad