Dr. Gajić sa klinike Mayo u SAD: Ključna stvar u borbi protiv COVID-19

Vijesti 07. aug 202009:04 > 09:08
N1

Ognjen Gajić, ljekar intenzivne njege, pulmolog, univerzitetski profesor koji radi kao klinički informatičar i specijalista za intenzivnu njegu Odjeljenja za plućnu medicinu na prestižnoj klinici Mayo u Minnesoti u “Novom danu” govorio je o svojim iskustvima u liječenju težih oblika COVID-19 oboljenja.

Gajić je za N1 kazao kako je dobna skupina oboljelih u SAD-u različita, baš kao i svugdje u svijetu.

“Veći broj pacijenata su starije životne dobi, srednje životne dobi. Mada smo imali i mlađih bolesnika, uključujući i trudnice”, rekao je.

Koje su to kobne bolesti u kombinaciji sa korona virusom?

“Iskustva su pokazala da bolesnici sa šećerom, stariji bolesnici, gojazniji, bolesnici sa hrničnim plućnim i srčanim bolestima imaju kobnije rezultate”, rekao je.

Gajić je rekao da kod pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje, pored istraživačkih protokola, gdje se pokušava i sa drugim terapijama, najčešće se koristi remdesivir, lijekovi proti virusa, a kod pacijenata koji zahtijevaju i kiseonik daju se i kortikosteroidi.

“Dokazalo se da smanjuju smrtnost. I ljekari u BiH ih koriste”, rekao je.

Budući da se veliki broj pacijenata liječi kod kuće, mnogi od njih samoinicijativno uzimaju neke lijekove.

VEZANE VIJESTI

“Ne preporučujemo lijekove izvan istraživačkih studija. Kod kuće je glavni paracetamol za kontrolu temperature, sirup za kašalj”, rekao je dodavši da je kontakt sa ljekarom najvažniji u liječenju korona virusa.

“Dobro organizovana jedinica intenzivne medicine, sa dobro treniranim osobljem je ključna”, rekao je.

Prema njegovom mišljenju – respiratori su nužno zlo u liječenju.

“Trećina do polovina pacijenata može da se oporavi uz velike količine kiseonika sa ovlaženim toplim zrakom ili na neinvazivnoj ventilaciji. Neki od njih, pola, ili malo više, stanje im se pogorša i potrebna je intubacija. Pacijenti su u potrbušnom položaju, koliko god da mogu. Tim treba da bude treniran, naročito sestre, što je nekada mnogo važnije nego ljekari”, savjetovao je gost N1.

I pored svega što se dešava u svijetu proteklih pola godine – i dalje ima onih koji ne vjeruju u COVID-19.

“Korona je istina. Korona je teška bolest, nije obična gripa. Može da dođe do obostrane upale pluća, da dovede u životnu opasnost. Najbolji način da se zaštitite jesu epidemiološke mjere koje svi znamo, maske u zatvorenom prostoru, držati se na distanci i prati ruke”, kazao je za N1.

Gajić je kazao da ne postoji niti jedan zdravstveni sistem na svijetu koji može da izdrži dolazak stotine ljudi koji dolaze u hitnu pomoć u danu, jer se nije moguće posvetiti pacijentu.

“Dobro treniran tim ljekara, sestara, tehničara, terapeuta, koji prate bolesnika, pravovremeno reaguju je ključan”, kazao je. Na koncu je pohvalio profesora Kovačevića sa UKC RS za kojeg je kazao da ima odlične rezultate sa pacijentima.

Kako i s kojim medikamentima se liječe pacijenti u klinici “Mayo”, u kojim slučajevima se koriste respiratori, te koliko je među pacijentima mlađih osoba pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad