Protest zbog izgradnje hidroelektrane na rijecl Bjelavi

Vijesti 07. aug 202010:09 > 10:14
N1

U 10:00 sati počeo je protest u mjestu Bukovica kod Foče, gdje aktivisti i građani izražavaju bunt zbog izgradnje mini hidroelektrane na rijekama Mala i Velika Bjelava.

Dragana Skenderija, aktivistica, za N1 je kazala da je u toku uništavanje te riješke, ali je ustvrdila da je investitor “lažno svjedočio da je dobio sve imovinsko-pravne dozvole”.

“U toku je uništavanje rijeke Bjelave, a ovim protestim želimo da upozorimo da nećemo dozvoliti uništavanje ove i drugih rijeka u Bosni i Hercegovini”, rekla je.

“Prošle sedmice dobili smo obavještenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru, gdje je vodni inspektor utvrdio neke nepravilnost i naredio obustavljanje radova. Investitor se oglušio o ta naređenja”, izjavila je.

Koaliciju za zaštitu rijeka BiH niko nije kontaktirao, međutim, Skenderija poručuje da će nastaviti da se bore.

“Protest i legalni pravni koraci su način borbe. To radimo od početka. Mještani Foče okupljeni ispred udruženja ‘Spasimo rijeke Foče’ sve to pokreću uz pomoć kolega. Nastavit ćemo to i dalje. Protesti će se dešavati, kao što smo to i do sada radili”, navela je sagovornica N1.

“Želim da kažem da je investitor lažno svjedočio da je dobio sve imovinsko-pravne dozvole, što nije tačno”, izjavila je.

Više informacija o ovom događaju pratite u informativnim emisijama N1, Dnenviku u 19 i 22 sata te portalu N1info.com.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad