Konaković: Naša koalicija će biti apsolutni pobjednik na lokalnim izborima

Vijesti 07. aug 202011:20 > 11:30
N1

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković rekao je danas nakon potpisivanja "Sarajevskog dogovora" za Lokalne izbore kako nema dvojbe o tome ko će biti pobjednik na predstojećim izborima.

“Ovo je koncept koji je na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini počeo iz temelja mijenjati njeno funkcionisanje. Mi smo u proteklom periodu pokazali da dobar dogovor, sporazum sa jasnim ciljevima može biti pravi put za suštinske promjene na političkoj sceni”, kazao je Konaković u svome obraćanju.

Možete uporediti dva koncepta – onaj koji prezentiramo mi, tako što ga vrijedno i kompromisno dogovaramo za nas najvažnije stvari, i ova druga strana koja se okuplja oko matemaatičkih koalicija čije funkcionisanje možete svakodnevno iščitavati iz brutalnih napada koje oni pišu jedni o drugima. Kad se dogovarate na matematičkoj interesnoj bazi, onda vas put vodi tamo gdje se danas nalazi koalicija ‘Petak 13’, a kada ste spremni neke svoje pa i političke razlike staviti u fioke radi interesa zajednice, onda to izgleda ovako harmonično kako mi danas potpisujemo. Paradoks je da oni zapravo pokušavaju predstaviti neke nesporazume unutar ove koalicije. Drago mi je da je ova vrijedna ekipa na čelu sa Edinom Fortom ponovo definisala ono što je građanima najvažnije: da tu javnu upravu činimo transparentnom, da mnogo ubrzamo procese kada je riječ o samoj administraciji, da je digitaliziramo. Ono što je problem broj jedan u društvu – korupcija, način zapošljavanja – da ponovo stavimo u prvi plan kao nešto protiv čega se borimo i ja izražavam zadovoljstvo da smo taj put nastavili i da smo pored svih napada, prijava od ovih ljudi niko nije ustuknuo nijedan metar ni kad su nam nudili neke pozicije u vlasti, ni kad su nam prijetili korumpiranim tužiocima niti kad su bilo kakav drugi vid pritisaka na nas pokušavali raditi“, istakao je predsjednik Naroda i Pravde.

VEZANE VIJESTI

Građani Kantona Sarajevo mogu biti sretni da postoje političke stranke koje su u ovom trenutku stavile njihove interese ispred. Pitanje pobjednika izbora u Kantonu Sarajevo nije upitno da će ova naša koalicija biti apsolutni pobjednik kad je riječ i o načelničkim pozicijama i to će biti jedna suštinska promjena iz temelja. Jedna važna stvar će se ovdje desiti osim svih stvari koje ćemo mi polučiti ovim našim dogovorom – zaustavit ćemo tu brutalnu izbornu krađu na način da se u ovim izbornim opštinskim komisijama u kojima danas sjede stranački ljudi, će se nalaziti struka koja će obezbijediti regularne izbore u 2022“, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad